Американски бомбардировачи В-52 атакуваха талибаните в Афганистан

Американски бомбардировачи В-52 атакуваха талибаните в Афганистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

Американски бомбардировачи В-52 нападнаха талибани в град Шеберхан, столица на провинция Джаужан, потвърди Фауд Аман, говорител на афганистанското министерство на отбраната.


"Събранието на талибаните беше атакувано от В-52 в град Шеберган, провинция Хаузджан, днес следобед в 14:00 ч. По Гринуич. Терористите са претърпели големи жертви в резултат на въздушния удар на силите. ВВС на САЩ" туитна Аман.


В друга публикация говорителят уточни, че над 200 талибани терористи са били убити в града след нападение от ВВС. „Голямо количество оръжия и боеприпаси и повече от 100 превозни средства бяха унищожени в резултат на въздушните удари", добави той.


Талибаните засилиха офанзивата си в Афганистан, след като международните войски започнаха постепенно изтегляне от страната, което трябва да приключи до 11 септември.


MailOnline съобщи в събота, че американският президент Джо Байдън е наредил на бомбардировачи В-52 и тежки щурмови самолети AC-130 Spectre да атакуват позиции на талибаните в Афганистан, които настъпват в ключови градове.


Стратегическият град Шерберхан падна в ръцете на талибаните след седмица боеве, потвърдиха източници. Междувременно афганистанските сили за сигурност и талибаните водят ожесточени битки в столиците на провинциите Кундуз, Таджар и Бадахшан в северната част на южноазиатската страна.


Шерберхан е втората столица на провинция, завзета от талибаните през последните два дни. В този контекст законодателите обвиниха правителството за липсата на внимание към ситуацията със сигурността в провинцията.

Станете почитател на Класа