Един пациент заразява 1500 души с COVID-19 в Русия

Един пациент  заразява 1500 души с COVID-19 в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

Пациент в Русия е заразил 1500 души с коронавирус едновременно, което представлява най-високият случай на свръхразпространение в страната. Това беше разкрито в изявления пред ТАСС от Александер Семионов, ръководител на клона на Държавния научен център по вирусология и биотехнологии Вектор в град Екатеринбург.


"В Русия има максимален случай на свръхразпространение или супер разпространение, когато един човек заразява 1500 души наведнъж", каза експертът.


Семионов обясни, че според статистиката пациент със стандартния вариант на Covid-19 обикновено заразява между двама и трима други хора, докато в случай на вариант Delta, той би заразявал между пет и шест души. От друга страна, супер разпространението може да зарази много повече от средния брой.


„Всички разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява с капчици във въздуха, тоест се разпространява максимално чрез социални контакти", припомня специалистът. В този смисъл той предупреждава, че „ако човек не спазва социалната дистанция и не носи маска, качва се в пълния вагон на метрото, пристига на работа и започва да прегръща и целува всички, тогава той имат възможност да стане суперконтагиатор и да зарази голям брой хора."


„С пренебрегването на нормите за социално дистанциране, се създава възможности за разпространение на инфекцията", казва Семионов.


Също така той посочи, че „за съжаление приносът на суперразпространителите към заразяването на хората е доста голям".

Станете почитател на Класа