„Independent“: Англия преди 15 години е изготвила план за борба с епидемиите от коронавирус, който „се изгубил“

„Independent“: Англия преди 15 години е изготвила план за борба с епидемиите от коронавирус, който „се изгубил“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Правителството на Обединеното кралство през 2005 г. е изготвило проект за справяне с епидемията от коронавирус, но този план никога не бил приложен, разкрива британският вестник „The Independent".


Документът, който изчезнал малко след като бил изготвен от британското Министерство на здравеопазването, имал за цел да се справи с евентуални огнища на тежък остър респираторен синдром (ТОРС).


По-специално, планът предлагал създаване на инфраструктура за тестване, за съхраняване на лични предпазни средства, за въвеждане на ограничения за пътуване и изолация, за провеждане на контактни тестове и ограничаване на свръх-размножаващи събития.


Според бивш съветник на британското правителство, цитиран от вестника, „приемането на такъв план по време на пандемията от COVID-19 би спасило десетки хиляди животи".


Въпреки че вирусът SARS, който засегна няколко държави през 2002 и 2003 г., не е идентичен с COVID-19, те и двата принадлежат към подсемейството коронавирус и имат сходства по отношение на техните пътища на предаване.


В ранните етапи на пандемията Обединеното кралство избра стратегията за постигане на стаден имунитет, без да въвежда съответните ограничения. Впоследствие британският премиер Борис Джонсън призна, че е било грешка да се забави първото блокиране, което е струвало на страната загубени седмици. В цялата страна са регистрирани общо 5 982 581 случая на COVID-19.


„Загубата" на проекта не е единственият случай на официален документ, изгубен от британското правителство. През юни миналата година секретни документи от британското министерство на отбраната бяха намерени на автобусна спирка в Кент (Англия), отнасящи се за разрушителя HMS Defender, който на 23 юни наруши руската граница в Черно море.

Станете почитател на Класа