Електро-автомобилите трябва да бъдат 50% от американския пазар до 2030 г.

Електро-автомобилите трябва да бъдат 50% от американския пазар до 2030 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Придружен от представители на съюза, който обединява индустриални гиганти като Ford, GM и Stellantis, президентът на САЩ Джо Байдън определи дата когато поне 50% от всички автомобили, продавани в тази страна, да са задвижвани от електричество, т. е, с нулеви нива на емисии на въглероден диоксид. Крайният срок ще бъде 2030 г.


Обявеният процент включва както изцялоелектрически автомобили с акумулатори, също хибридни превозни средства с малък двигател с вътрешно горене за зареждане на батериите, както и автомобили с горивни клетки (които изгарят водород, без да произвеждат емисии на CO2).


"Пазарният дял за продажба на електрически превозни средства в САЩ е само една трета от този на китайския пазар. Въпреки че са пионери в тази технология, САЩ изостават в надпреварата за производство на тези превозни средства и батерии. Президентът смята, че е дошъл моментът да водим в производството на електрически превозни средства, инфраструктура и иновации", се казва в изявление на Белия дом.


За да постигне тази цел, администрацията на Байдън планира да предприеме редица катализиращи действия. Планира се да се инвестира в инсталирането на първата национална мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили, да се финансира обновяването и разширяването на производствената верига на доставки и да се стимулират потребителите, които избират тези автомобили. Успоредно с това ще бъдат отпуснати средства за разработване на ново поколение чисти технологии.


От своя страна GM, Ford и Stellantis подчертаха, че „споразумението доказва техния ангажимент да бъдат лидери в прехода на САЩ към електрически превозни средства". Те обаче напомниха, че трансформацията ще изисква помощ от правителството, за да се постигне тази цел в определените срокове.


„Това представлява драматична промяна на сегашния пазар в САЩ, която може да бъде постигната само с навременното внедряване на целия набор от политики за електрификация, поети от администрацията", подчертаха големите автомобилни производители в съвместното си изявление.


По-рано тази година Байдън се опита да добави 174 милиарда долара към федералния бюджет, за да построи половин милион станции за зареждане на електрически превозни средства в цялата страна. Двупартийно споразумение обаче оторизира само 7,5 милиарда долара за този план, според NBC News.

Станете почитател на Класа