Макс Кайзер: „Биткойнът е ренесанс за всички и помага за заобикаляне на олигополите, вкопчени във фиатните пари“

Макс Кайзер: „Биткойнът е ренесанс за всички и помага за заобикаляне на олигополите, вкопчени във фиатните пари“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Няколко дни след петдесетата годишнина от края на споразуменията от Бретън Уудс, с така наречения „шок на Никсън", състоял се на 15 август 1971 г., анализаторът Макс Кайзер разгледа последиците от изоставянето на златото - до момента стандарт в тази епоха, характеризираща се с неограниченото издаване на валута.


Кейзер казва, че „биткойнът е първокласен международен механизъм за съхранение на стойност, поради което той представлява глобална парична форма, която в това отношение е донякъде подобна на златото. По този начин основната криптовалута има потенциала да се конкурира с фиатните пари и може да унищожи тях и централните банки, които боравят с тях."


Докато основните кандидати да станат лидери в приемането на биткойн са доминиращи страни като Китай, САЩ или Обединеното кралство, проблемът е, че имат олигополи, вкоренени във фиатната система, които могат винаги да заемат авторитарни позиции спрямо техните граждани. Но на другата страна е Нигерия, нация, страдаща от последиците от инфлацията, където "вече се извършва хипербиткойнизация на икономиката", обяснява Кайзер.


В този смисъл той смята, че „биткойнът е ренесанс за целия свят и ренесансът изглежда започва в Нигерия". „Факт е, че биткойнът ни помага да заобиколим всички тези дълбоко вкоренени олигополи, насърчавайки суверенитета, правата и творчеството на индивида", подчертава Кейзер, наричайки го „най-трудната и неподлежаща на конфискация парична форма, създавана през последните 400 000 години".


Той подчертава, че „хипербиткойнизацията вече е реалност", особено в страни като Ел Салвадор или Нигерия, където паричните преводи играят съществена роля в икономиката, слагайки край на системата, управлявана от долара.


Говорейки за последиците от „шока на Никсън", Егон фон Грейерц от Gold Switzerland.com отбеляза, че „инфлацията вече е навлязла на всички пазари". „Хората сега смятат, че е нормално цената на акциите или жилищата да се удвоява на всеки няколко години, когато това не е обичайно; обичайното е тя се покачва средно с 1%, както се е случвало за 171 години, от 1800 до 1971 г.".

Станете почитател на Класа