Русия задмина Мексико и е втория по големина доставчик на петрол за САЩ

Русия задмина Мексико и е втория по големина доставчик на петрол за САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2021
  • Share:

Русия - след Канада, доставя повече петрол на САЩ, отколкото всеки друг чуждестранен производител, разкриват нови данни, публикувани от правителството на САЩ.


Американският внос на суров и рафиниран петролен продукт от Русия се е увеличил с 23% през май спрямо предходния месец до 844 000 барела на ден. По този начин Русия се превърна във втория по големина доставчик на суров петрол за САЩ, след като изпревари Мексико, чиито доставки до северната му съседка се увеличиха с по-малко от 3%.


Общо Русия е изнесла 26,17 милиона барела суров нефт и нефтопродукти на американския пазар през май, което представлява ръст от почти 2,5 пъти на годишна база, според Администрацията за енергийна информация (ОВОС) на Министерството на енергетиката на САЩ.


Bloomberg обяснява, че Русия се е превърнала в основен източник за американските производители на горива до голяма степен, защото произвежда широка гама от полурафинирани масла като Mazut 100, идеална суровина за американските рафинерии, използващи за преработка тежък суров петрол от Венецуела и Близкия Изток.


Всъщност записите от Федералната митническа служба на Русия показват, че САЩ са закупили близо една пета от общия износ на тежки петрол в страната през първите пет месеца на 2021 г., което прави северноамериканската нация най-големия купувач на продукти в тази категория, която включва Mazut 100.


Русия остава един от най-големите стратегически партньори на САЩ в енергийния сектор, въпреки напрежението между Москва и Вашингтон в различни области, включително в енергетиката. Белият дом остро критикува ръководения от Русия проект за газопровод „Северен поток 2", въпреки че в крайна сметка се отказа от санкциите срещу компанията, която го строи.

Станете почитател на Класа