Газопроводът „Северен поток 2“ е завършен на 99%

Газопроводът „Северен поток 2“ е завършен на 99%
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2021
  • Share:

Nord Stream 2 AG, оператор на строителството на този добре известен проект, съобщи в сряда, че газопроводът е вече 99% изграден и че руският кораб Академик Черский е завършил напълно планираните работи. Сега корабът за полагане на тръби Fortuna продължава работата по последния сегмент.


Райнер Зееле, главен изпълнителен директор на австрийската петролна компания OMV, един от основните инвеститори в проекта, изчислява, че строителството на газопровода ще приключи до края на август.


"Бих искал да стискам палци строителните работи по "Северен поток 2" да приключат до края на август. Вярваме, че първите доставки на газ по новия тръбопровод ще започнат тази година. Има голям шанс това да се случи", каза Сийл на пресконференция. Изпълнителният директор на OMV също посочи, че приветства постигнатото на 22 юли споразумение между САЩ и Германия относно тази жизненоважна работа за Европа.


Северният поток 2 е газопровод, съставен от две тръби с обща дължина 1234 километра и целта му е да транспортира около 55 000 милиона кубически метра газ годишно. Това ще даде възможност за увеличаване на капацитета за доставка на газ от Северен поток 1 и удвояване на доставките на природен газ от Русия до Германия през Балтийско море;


От самото начало САЩ решително се противопоставиха на проекта, като същевременно насърчаваха продажбата на собствен втечнен газ за Европа. Вашингтон заплаши със санкции срещу компаниите и държавите, участващи в неговото изграждане;


От своя страна Германия многократно се обяви в полза на тръбопровода и критикува санкциите на Вашингтон;


По време на срещата на върха във Вашингтон миналата седмица Джо Байдън и Ангела Меркел потвърдиха добрите отношения между страните си, въпреки „различните им оценки" относно Северен поток 2.

Станете почитател на Класа