Китай изгражда второ силозно поле за ядрени ракети

Китай изгражда второ силозно поле за ядрени ракети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2021
  • Share:

Сателитните снимки показват второ поле, в което се съобщава, че Китай изгражда повече от 100 силоза за ядрени ракети. Новината идва седмици след като изследователи от Центъра за изследвания на неразпространението в Монтерей, Калифорния, осъдиха изграждането от Китай на около 120 нови силози за МБР в пустиня северозападно от Юмен.


Според Федерацията на американските учени (FAS), която публикува снимките, наскоро откритото поле се намира близо до град Кумул (известен още с китайското си име Хами), в района на Синдзян, на 380 километра северозападно от Юмен. То е забелязано от Мат Корда, научен сътрудник по проекта за ядрена информация FAS. По негова информация строителството е започнало в началото на март и протича с бързи темпове. Според прогнозите, в бъдеще полето може да има приблизително 110 силоза.


„Изграждането на силози в Юмен и Хами представлява най-значимото разширяване на китайския ядрен арсенал в историята, а китайската програма за изграждане на ракетни силози е най-мащабната от изграждането на ракетни силози от САЩ и Съветския съюз през Студената война", отбелязват експертите.


В този контекст специалистите подчертаха, че „не е ясно как Китай ще експлоатира новите силози, дали ще ги зареди всички с ракети или част ще се използва като празни примамки".


От FAS посочиха, че има няколко възможни причини, поради които Пекин може да строи нови силози. Те заявиха, че „този нов ракетен комплекс представлява логична реакция на динамичното оръжейно състезание, при което множество играчи с ядрено въоръжение - включително Русия, Индия и САЩ - надграждат своите ядрени и конвенционални сили и отбранителните си способности."


След разкриването на строежа на силози близо до Юмен, Джефри Луис, директор на Програмата за неразпространение, отбеляза, че полетата вероятно са предназначени за ракети МБР DF-41, които могат да носят множество бойни глави и да удрят цели на 15 000 километра, потенциално поставяйки в обсег континенталната част на САЩ.


Според данни на FAS в момента арсеналът на Китай включва около 350 ядрени бойни глави. Междувременно Пентагонът обяви през 2020 г., че тази цифра е около 200, а командващият стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард заяви, че се очаква да се удвои през следващото десетилетие.

Станете почитател на Класа