Мечтата на Гилгамеш: САЩ конфискуват шумерска таблетка, открадната от Ирак

Мечтата на Гилгамеш: САЩ конфискуват шумерска таблетка, открадната от Ирак
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2021
  • Share:

Американското правителство е иззело древна шумерска клинописна таблетка, която е закупена от американски дилър по време на инвазията през 2003 г. и по-късно закупена от веригата магазини за занаяти Hobby Lobby за Музея на Библията в Оклахома.


Във вторник Министерството на правосъдието (МП) на САЩ съобщи, че Хоби Лоби - чиито собственици са благочестиви християни - се съгласява да отнеме артефакта, който съдържа част от древния шумерски епос за Гилгамеш, едно от най-старите литературни произведения в света.


„Изземването на таблета с Мечтата на Гилгамеш демонстрира постоянния ангажимент за елиминиране на контрабандни културни ценности от американския пазар на изкуство", заяви помощник-главният прокурор Кенет Полайт младши.


Федералните агенти първоначално са иззели таблетката от музея в Оклахома Сити през септември 2019 г. Хоби Лоби я е закупило при частна продажба през 2014 г. от аукционна къща в Лондон, за която се съобщава, че е Christie's.


„Културната стойност на тази таблетка, която обиколи света под фалшив произход, надхвърля всяка парична стойност", каза специалният агент Питър Фицуг от „Разследвания за национална сигурност", участвал в производството.


Таблетката е на възраст над 4000 години, с размери приблизително 6 инча на 5 инча (15 см на 12 см) и е изписана на езика на Акад.


Според жалба, подадена от МП на 16 юли, неназован американски търговец на антики е посетил Англия „през или около 2001 г.", за да разгледа серия от древни клинописни плочки в апартамент в Лондон. Твърди се, че артефактите са принадлежали на йорданския търговец на монети Гасан Рихани, който починал през същата година.


През март или април 2003 г. - приблизително по времето, когато САЩ нахлуха в Ирак - дилърът отново посетил апартамента и купил от член на семейството на Рихани таблетката, за която се казва, че е „покрита с мръсотия и нечетлива". След това дилърът изпратил таблетката в САЩ, без да декларира съдържанието й, почистил я, след което надписът бил разпознат като част от Епопеята за Гилгамеш.


През 2007 г. търговецът на антики продал таблетката заедно с писмо. След това артефактът е препродаден „няколко пъти", докато не се озове в аукционната къща, след което е купен от Hobby Lobby и изпратен в музея.


Министерството на правосъдието възнамерява в крайна сметка да върне редкия и древен шедьовър на световната литература в страната му на произход.


Иракските музеи претърпяха няколко мародерски атаки през последните три десетилетия. Девет от регионалните музеи в страната са били обект на мародери през 1991 г. по време на войната в Персийския залив, довело до унищожаване или открадване на около 4000 артефакта.


Иракските власти са изчислили, че над 35 000 предмета са взети от Националния музей на Ирак в Багдад, когато той е бил ограбен по време на инвазията през 2003 г. Последващите иракски правителства, подкрепяни от САЩ, се опитаха да върнат артефактите, но постигнаха малък успех. През 2014 г., когато терористичната групировка „Ислямска държава" (ИД) претендира за голяма част от Ирак и Сирия и разграби музея в Мосул, правителството на САЩ обеща да прекрати търговията с откраднати артефакти, заявявайки, че постъпленията от тях могат да допринесат за финансиране на тероризма.

Станете почитател на Класа