Вманиачаването на Пекин в регулациите – перфектна пазарна буря

Вманиачаването на Пекин в регулациите – перфектна пазарна буря
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2021
  • Share:

Когато китайското ръководство обяви, че частните доставчици на образователни услуги, които предлагат обучение по основни училищни предмети, вече няма да могат да реализират печалба, това беше истинска катастрофа за цените на акциите им. В петък курсовете на Gaotu, TAL Education и New Oriental Education се сринаха с между 70% до 80%. От години е ясно, че нарастващият натиск върху китайските родители да подготвят децата си за по-добър последен изпит в края на гимназията със скъпи уроци е трън в очите на китайската комунистическа партия.Има две причини, поради които това сега се случва толкова радикално: От една страна, натискът да се купуват онлайн уроци се увеличи изключително много по време на пандемията. Доставчиците разшириха значително бизнеса си, което китайският президент Си Дзинпин определи през март като „бъркотия“ и „болест, която е трудно да се излекува“.

 

От друга страна, партията е шокирана от драстичния спад в растежа на населението, който скоро може да се превърне в отрицателен. Китайските родители обикновено посочват високите разходи за образование като основна причина да нямат второ дете, често изобщо да нямат дете. „Сега китайското правителство показва, че не се свени просто да затвори голяма и печеливша индустрия, за да постигне своите социални и политически цели“, пише Ернан Цуй от пекинската анализаторска компания Gavekal Dragonomics, цитиран в анализ на Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

 

 

След тази драконовска промяна в образователната политика, неотдавнашните атаки срещу технологичните компании и ограниченията за финансиране на недвижими имоти и добива на биткойни, инвеститорите сега са значително обезпокоени. На всичкото отгоре някои икономически показатели показват признаци на слабост, а експерти считат за възможно пандемията от коронавирус отново да залее страната, докато съмненията за ефективността на китайските ваксини растат.

 

Китайският борсов индекс CSI-300 отново е под значителен натиск след значително понижение през март и дълго странично движение от петък. Оттогава той е спаднал с повече от 7 процента до 4751 пункта (вторник вечерта) до най-ниското си ниво от почти девет месеца. Доходността по десетгодишните китайски държавни облигации спадна в понеделник на 2,871 процента, което е най-ниското ниво от година, но отново се повиши до 2,94 процента във вторник. Тези движения са още един индикатор за забележителната несигурност - особено след спекулациите, че американските хедж фондове сега агресивно продават китайски активи поради възможни предстоящи инвестиционни ограничения, казва Ли Кункун, трейдър в Guoyuan Securities. Настроението е силно увредено, казва той. Местната валута юан прекъсна устойчивото си поскъпване спрямо долара в края на май и наскоро отчете значително отстъпление.

 

Пазарът също така е обременен от спекулации относно силно задлъжнелия китайски разработчик на недвижими имоти China Evergrande. Напоследък все по-често му се налага да търси сложни и трудни схеми за финансиране. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s оценява финансовото състояние на компанията като крехко и  понижи кредитния ѝ рейтинг с две степени до много слабия рейтинг „B-“. Във вторник Evergrande отмени планирания специален дивидент, с който групата искаше да спре спада в цената на акциите, които се понижиха с около три четвърти в рамките на една година. През 2018 г. подобна криза беше преодоляна с дивидент. Но този път реакцията на пазара беше по-малко положителна. Доходността по облигациите на Evergrande, дължими до 2025 г. с купон от 8,75 %, се увеличи от малко под 14 на повече от 30 % от началото на юни. 

 

Мащабът и суровостта на процеса (законовите промени, б. ред.) изненадаха много хора, казва Дай Мин, базиран в Шанхай фонд мениджър в Huichen Asset Management. Това надхвърля нормалното регулиране, което много инвеститори вече са оценили в преценките си. Всичко, което застрашава сигурността на данните в Китай, сега ще бъде строго наказвано. Фактът, че репресиите срещу образователните компании изглежда са изненадали инвеститорите, може да се разчете и другаде. Още в понеделник две борсови компании изпратиха съобщения за пресата, в които се изказват оптимистично по отношение на регулирането. Репресиите е трябвало да достигнат своя пик с наказанието на Didi в началото на юли, се казваше например в единия анонс. Събитията от петък не бяха споменати. И двете компании не са коментирали пред Пекин  F.A.Z. новите инициативи на Пекин. 

 

 

В Китай, от друга страна, все повече наблюдатели смятат, че вманичаването на правителството по регулациите вече не може да се обяснява единствено с цел да се създаде по-голяма конкуренция в интернет индустрията, защита на потребителите и като цяло по-голяма социална справедливост. Процесът срещу услугата Didi,  интернет магазина Alibaba, доставчиците на уроци и много други технологични компании събудиха спомена, „че Китай е комунистическа държава", казва Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Пекин, пред германската медия. „Комунизмът обаче означава контрол“. Партията иска да контролира частния сектор, който макар и да е накарал страната да се издигне до световните върхове, сега е предназначен преди всичко да служи на политически цели.

 

Сега китайските държавни медии се опитват да успокоят инвеститорите след разпродажбата, която изтри близо 1,5 трилиона долара пазарната стойност на акциите в Хонконг и Китай. Спадът на курсовете не е устойчив и пазарът ще се стабилизира бързо, пише Securities Daily, позовавайки се на фонд мениджъри. Понижението до известна степен отразява неправилно тълкуване на политиката и влошаване на настроенията в някои фондове, се казва в анализа на Securities Times. Икономическите основи са непроменени и пазарът може да се стабилизира по всяко време, твърди медията.

 

Няма системен риск, пише China Securities Journal, цитирайки местни инвеститори и мениджъри на частни фондове, които казват, че инвеститорите не трябва да бъдат прекалено песимистични. А Shanghai Securities News дори говори за възможности за закупуване на качествени акции. Данджай Фаднис, управител на фонд във Fidelity, също е по-малко загрижен.

 

Инвеститорите не трябва да свързват регулаторните мерки от последните няколко месеца. Въпреки че мерките в образователния сектор са били по-строги от очакваното, променените правила на играта не са нещо ново за китайските компании. В миналото това вече било накарало технологичната индустрия да направи корекции и Фаднис бил уверен, че дори след най-новите мерки някои от засегнатите компании ще продължат да създават стойност в бъдеще.

 

Китайският "национален отбор" може да се подготвя за стабилизиране на пазарите, пише Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific, цитиран от Bloomberg. Съмнително е обаче, че преоценката на китайските акции с оглед на регулаторните рискове е приключила.

 

 

Едва преди ден кибернадзорът на Пекин глоби и предупреди няколко от най-големите технологични групи, включително Alibaba и Tencent, за нецензурни материали и експлоатация на деца на своята платформи. Китайската администрация за киберпространството заяви, че реагира на разпространението на нецензурни изображения и видеоклипове, включително сексуално съдържание, свързано с деца. Размерът на глобите не се уточнява, но администрацията е привикала ръководители от платформата Taobao, част от групата за електронна търговия Alibaba, приложението за съобщения QQ на интернет гиганта Tencent и най-голямата платформа за социални медии в Китай Sina Weibo, както и компанията за кратки видеа Kuaishou и модната платформа Xiaohongshu.

 

Ходът на регулатора е поредната атака срещу китайските технологични компании. Секторът е подложен на сериозен контрол на фона на радикални промени в китайските закони и разпоредби за надзор на антитръстовото законодателство.  

Въпросът сега е коя индустрия е следващата по ред, казва Марко Беринг, ръководител на управлението на активи във Fürst Fugger Privatbank, защото според него вече ще се касае по-малко за регулаторни въпроси: „Китайската система работи, като упражнява абсолютен държавен контрол. Следователно Пекин е загрижен за нарастващата икономическа и социална мощ на големите интернет компании. За да ограничи това, ръководството приема падащите курсове на борсите“. Поради това не можело да се очаква устойчиво обръщане на спиралата надолу в краткосрочен план, смята Беринг. 

 

Първоначално пазарът успя да се стабилизира в сряда. Търговците сега се фокусираха върху „печелещите акции“. Целта на партията са така наречените "три големи планини" – така поне гласи новата мантра: недостъпно образование, здравни услуги и жилища. Тя ги смята за причини за увеличаване на неравенството в доходите. Всяка индустрия, която стимулира растежа чрез експортни иновации, ще бъде подкрепена, казва Ю Динен, управляващ директор на Shenzhen Flying Tiger Investment, цитиран от Bloomberg. Това включва основно чиповете, възобновяемите енергийни източници и националната отбрана.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа