Байдън потвърди споразумение с Ирак за прекратяване на американската бойна мисия

Байдън потвърди споразумение с Ирак за прекратяване на американската бойна мисия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2021
  • Share:

Американският президент Джо Байдън и иракският премиер Мустафа ал Кадхими подписаха в понеделник споразумение за официално прекратяване на бойната мисия на американската армия в тази страна до края на годината, предаде Ройтерс.


"Нашата роля в Ирак ще бъде да сме на разположение, да продължим да обучаваме, помагаме и се изправяме срещу Ислямска държава, когато възникне нужда, но в края на годината няма да сме на бойна мисия", каза президентът на САЩ по време на първите си разговори лице в лице с Ал Кадхими в Белия дом, в рамките на стратегически диалог между двете страни.


В момента в Ирак има 2500 американски войници, фокусирани върху борбата с останките на ИДИЛ. Ролята на САЩ ще се промени напълно, преминавайки към обучение и съветване как иракската армия да подобри отбраната. Властите не разкриха колко войници от северноамериканската държава ще останат на иракска територия за тази цел.


Водената от САЩ коалиция се намеси в Ирак през март 2003 г. въз основа на обвинението, че правителството на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожение. Той беше свален от власт, но такива оръжия никога не са били намерени.


"Ако погледнете къде сме били, къде сме имали хеликоптери Apache в битка, когато американските специални части са правили редовни операции, това е значителна еволюция. Така че до края на годината смятаме, че ще бъдем на добро място наистина, преминавайки към консултантска роля и изграждане на капацитет", каза висш служител на администрацията на Байдън преди посещението на Ал Кадхими.


"Никой няма да обяви "Мисията е изпълнена". Целта е трайното поражение на Ислямска държава", каза той, позовавайки се на големия транспарант "Мисията е изпълнена", окачен на самолетоносача USS Abraham Lincoln, на който тогавашният президент Джордж Буш изнесе реч, обявявайки края на големите бойни операции в Ирак на 1 май 2003 г.

Станете почитател на Класа