Кметицата на Чикаго продължава да разговаря само с не-бели репортери

Кметицата на Чикаго продължава да разговаря само с не-бели репортери
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2021
  • Share:

Кметът на Чикаго, Лори Лайтфут, е „непримирима" да дава интервюта само на не-бели репортери. Междувременно през уикенда в града бяха застреляни 29 души, седем от които фатално.


Лайтфут предизвика раздвижване през май, когато предложи интервюта тет-а-тет „само на чернокожи или кафяви журналисти". Решението предизвика критики дори от нейните колеги демократи, докато репортер на консервативно настроения Daily Caller заведе дело, което кметицата нарече "напълно несериозно".


"Когато погледна през подиума, независимо дали съм на официална пресконференция или в квартала, репортерите, които се появяват, са неизменно, преобладаващо бели", добави тя.


Още през май тя заяви, че „медиите трябва да се променят, за да отразяват по-добре разнообразието и приобщаването, които са наложителни за всички институции, и да изграждат екипи, отразяващи структурата на нашия град".


Лайтфут е първата чернокожа жена и откровено гей кмет на Чикаго. Тя бе избрана през април 2019 г. с повече от 73% от гласовете. Оттогава обаче тя е критикувана за неспособността да спре нарастващата вълна от насилствени престъпления, особено насилието с оръжие.


Най-малко 29 души са били застреляни в града през уикенда, седем от които са починали, според обзор от консервативния магазин Breitbart, позовавайки се на местни медии. Това е след 13 души, застреляни в четвъртък и още 30 миналата сряда.


Лайтфут обвини за насилието огнестрелните оръжия, незаконно донесени от съседна Индиана в Чикаго, който, подобно на останалата част на Илинойс, има строги закони за контрол на оръжията. Междувременно тя се съсредоточи върху расизма като „криза в общественото здраве", която заплашва града, насочвайки близо 10 милиона щатски долара като федерална помощ Covid-19 към „зоните на акции", администрирани от неправителствени активисти.


Обявявайки предварителна сделка с полицейския синдикат в понеделник - за замяна на старата, която изтече през 2017 г. - тя се фокусира върху разпоредбата, прекратяваща забраната за разследване на анонимни жалби за неправомерно поведение на полицията. Тя също отклони въпросите за усилията си за преизбиране, като каза, че сега не е моментът да се фокусира върху това. Междувременно нейната кампания публикува съобщения относно предприемането на стъпки за „изграждане на местна и национална база за поддръжка на нашия фонд за преизбиране", като те възнамеряват да работят „агресивно" за набиране на средства преди изборите.

Станете почитател на Класа