САЩ заплашили Европа с автомобилни мита, с цел ЕС да обвини Иран в нарушение на JCPOА

Администрацията на Тръмп е заплашила, че ще наложи 25% мита на европейския внос на автомобили, ако Обединеното кралство, Франция и Германия - подписали ядреното споразумение от 2015 г. - официално не обвинят Иран в нарушаване на Общия съвместен план за действие (JCPOА), съобщи на 15 януари The Washington Post, позовавайки се на неидентифицирани европейски служители.


Седмица след предполагаемата заплаха от САЩ, трите европейски държави активираха механизма за уреждане на спор за нарушаване на условията на споразумението от Техеран, но посочиха, че няма да се присъединят към кампанията на САЩ за максимален натиск върху персийската нация.


На теория обаче тази мярка може да доведе до възстановяване на санкциите на ООН срещу Ислямска република, които бяха отменени през 2015 г. след подписването на пакта.


Вестникът също така отбелязва, че преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е заплашвал тези европейски държави с налагането на 25% мита върху вноса на автомобили, но тогава това бе за да получи Вашингтон по-добри условия в търговията между САЩ и Европа, а не да променя европейската външна политика.


Техеран критикува действията на Лондон, Берлин и Париж и ги нарече "стратегическа грешка". В същото време от Иран описаха инициативата на европейските държави като "пасивна мярка", предвидена в разпоредбите на ядрения пакт, настоявайки да се интересуват от запазването на този договор.
Говорителят обаче заплаши, че Иран ще даде „сериозен и твърд" отговор на всяко „разрушително действие", предприето от някой от подписалите JCPOA.
По-рано на 5 януари Иран обяви, че ще намали допълнително ангажиментите си по споразумението, но ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).


Техеран вече няма да отговаря на установените в пакта ограничения за количеството центрофуги за обогатяване на уран, които би могъл да използва, което означава, че отсега нататък той ще обогатява уран само въз основа на техническите си нужди.

 

В същото време Ислямската република подчерта, че ще се върне към изпълнение на ядреното споразумение само при условие, че САЩ отменят санкциите срещу нея.


Тази мярка беше взета в условията на силна ескалация в отношенията на Техеран с Вашингтон, след като иранският генерал Касем Солеймани беше убит заедно с още 11 души при въздушен удар, извършен от САЩ в Багдад през нощта на 2 януари.

Станете почитател на Класа