Силите на Хафтар и на GNA се присъединиха към прекратяването на огъня, предложено от Путин и Ердоган

Либийската национална армия, водена от генерал Халифа Хафтар, и базираната в Триполи GNA обявиха прекратяване на огъня, започващо в полунощ, 12 януари, след като руският и турският лидери го предложиха като начин за деескалиране на военните действия.


Германският канцлер Ангела Меркел също призова за прекратяване на военните действия между двете враждуващи страни в проблемната северноафриканска страна, след като се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва по-рано в неделя. Тя обеща да се проведе мирна конференция в Берлин.


Международно признатото правителство за национално споразумение, базирано в Триполи, потвърди, че ръководителят на Съвета на председателството се е съгласил на прекратяване на огъня „от 00:00 на 12 януари."


Базираното в Триполи правителство начело с премиера Файез ал Сарадж подкрепи незабавно примирието, пускайки изявление в сряда, като показва пълната си подкрепа за „всякакви сериозни призиви за възобновяване на политическия процес и премахване на призрака на войната".


Примирието беше предложено от Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул по-рано тази седмица, но генерал Хафтар първоначално го отхвърли. „Приветстваме призива на Путин за прекратяване на огъня. Въпреки това, нашата борба с терористичните организации, които завзеха Триполи и получиха подкрепа на някои страни, ще продължи до края ", каза той чрез свой представител. Изглежда позицията на Хафтар се е променила сега.


Либия бе разкъсана от враждуващи фракции, търсещи контрол над нацията след намеса на НАТО, ръководена от САЩ, за сваляне на правителството на Муамар Кадафи през 2011 г. Либийската национална армия контролира по-голямата част от страната, но GNA е международно призната. Сраженията между двете страни се засилиха през последните няколко месеца, като LNA напредна към Триполи и Турция изпрати войски за подкрепа на правителството там.


Други държави също се включиха в процеса наскоро: италианският премиер Джузепе Конте се срещна с Хафтар в Рим, а Сарадж се срещна с председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел и шефа на ЕС по външните работи Жозеп Борел в Брюксел.


Германия предложи да се проведе мирна конференция в Берлин, за да се намери политическо решение на конфликта.

Станете почитател на Класа