Китайските умни суперградове и 5G, ще станат нов двигател на растежа

Следващата фаза на растеж в Китай може да дойде от разработването на интелигентни суперградове с 5G свързаност, интелигентни мрежи, възобновяема енергия и съвременен транспорт, сочи доклад на Morgan Stanley.


Очаква се коефициентът на урбанизация на страната да нарасне от сегашните 60 на 75 процента до 2030 г., което ще доведе около 220 милиона нови жители в града.


Морган Стенли определя суперградовете с интелигентни технологии като регионални клъстери от гигантски хъбове, заобиколени от големи сателитни градове.


„Според нас Китай е готов да бъде световен лидер в развитието на клъстери от градове и суперградове," каза главният икономист на Morgan Stanley за Китай, Робин Синг.


В дългосрочен план тези интелигентни тенденции за урбанизация ще спомогнат за поддържане на растежа на производителността и смекчаване на вредите от структурния растеж от застаряващо население, каза той.


Според доклада, през последните две години Китай е насочил фокуса си към стратегията за урбанизация, основно към развитието на пет градски клъстера в напреднали региони, включващи делтата на река Яндзъ, района на Дзин-Джин-Джи, района на Големия залив, района на река Среден Янцзъ и зоната Чънду-Чунцин.


Счита се, че средното население на петте най-големи клъстери ще достигне 120 милиона до 2030 г., всеки от тях близък до размера на цялото население на Япония.


Докладът визуализира бъдещия живот в потенциално интелигентен суперград, като ежедневно пътуване с високоскоростни железопътни и автоматизирани превозни средства по интелигентни мрежи, автоматизирани домакинства с уреди за интелигентен Интернет на нещата (IoT), работещи в 5G мрежа от ново поколение, както и по-добро здравеопазване, подкрепено от изкуствен интелект и големи бази данни.


Такова бързо развитие ще тласне търсенето на телекомуникации и комунални услуги, ще стимулира инвестициите в области като Публичен облак, 5G инфраструктура и IoT устройства.


„В дългосрочен план по-модерните функции на интелигентния град, като автомобили без шофьор, дронове за автоматична доставка и напълно взаимосвързани и автоматизирани домакински уреди, трябва да изведат производителността на следващо ниво", казва Шон Ким, ръководител на изследователския екип за Азиатски технологии на Morgan Stanley.


Изследването предполага, че преходът на Китай към супер-градове, базирани на модерните технологииу ще създаде многобройни възможности за глобални инвестиции. Интелигентните градове ще се очертаят като ранен пилотен проект на телекомуникационните оператори за осигуряване на приходи от 5G инвестиции, заяви Морган Стенли.

Станете почитател на Класа