Полша се договаря с нацистите за коалиция срещу СССР

Защо поляците толкова пламенно се карат с руснаците за войната? За поляците е важно светът да счита не друго, а следното: Втората световна война е започнала с нападението на Германия над Полша и последвалото съветско нашествие. В противен случай те ще трябва да признаят, че много преди това Полша окупира територията на Чехословакия, флиртува и се договаря с нацистите.

 

 

Наскоро между полското и руското правителство имаше словесна схватка в медиите. Поводът бяха събитията от началото на ХХ век, но истинските причини се коренят в далечното минало. За значителна част от полската общественост е важно да се има предвид не друго, а следното: Втората световна война започва с нападението на Германия срещу Полша и последвалото съветско нашествие.

Тази част от полската общественост ще трябва да признае, че много преди нападението на Германия срещу Полша последната окупира територията на друга държава (Чехословакия), а полския политически и интелектуален елит флиртува с нацистите.

Полските лидери, подобно на европейските политици, не приемаха насериозно нацистките пропагандни лозунги и вярваха, че борбата срещу комунизма е приоритет за нацистите. Затова искаха да се споразумеят с нацистите за коалиция срещу СССР.

Когато пишете за това в Чешката република днес, често ставате обект на критика от читателите, а в допълнение те маркират като агент на Путин и трол.

Полският историк Бартош Борковски създаде документален филм за контактите на Пилсудски и Бек, представителите на прогерманското направление в полската политика, с нацистите.

Бившият нацист, който известно време беше най-близкият сътрудник на Хитлер, Ото Вагенер, в спомените си твърди, че посланикът на Пилсудски е посещавал редовно Хитлер в Мюнхен.

 

Германският

 

посланик Ханс-Адолф фон Молтке, Йозеф Пилсудски, германският министър на пропагандата Йозеф Гьобелс и министърът на външните работи на Полша Йозеф Бек на среща във Варшава, 15 юни 1934 г., 5 месеца след подписването на Договора за ненападение между Германия и Полша

Той предавал информация за фактическия интерес на полския диктатор Пилсудски за сътрудничество с Хитлер и Германия. Също така, малко хора знаят, че след смъртта на Пилсудски Хитлер му прави символично погребение, което по обхват далеч надхвърля дипломатическите рамки.

Хитлер многократно възхвалява Пилсудски. Твърди се, че веднъж дори казал, че ако Пилсудски е бил жив, нямало да има война между Германия и Полша. След превземането на Краков от германските войски Хитлер наредил на гроба на Пилсудски да бъде поставен почетен караул от Вермахта.

Малко хора знаят също, че след нападението на Полша над Чехословакия, която след Мюнхенския договор вече не може да защитава своята територия и избира да не влиза в конфликт с Полша, а да отстъпи, полските окупационни власти в Моравия, Силезия и части на Словакия отприщват насилието и терора срещу граждани на Чехословакия. Те искат напълно да прочистят завзетите региони от чехи и словаци и да изтрият дори всеки спомен за тях.

Настоящото полско правителство залага на ръста на национализма в Полша и Европейският съюз би могъл да бъде един вид спирачка, която би могла да предотврати възраждането на етническите конфликти в Централна и Източна Европа.

Ако ЕС се разпадне, „битките“ в медиите могат да доведат до истински конфликт между народите от Централна Европа с използването на насилие.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа