Вътрешно съобщение на служител: „737 MAX е проектиран от клоуни и контролиран от маймуни“

Boeing пусна поредната информация от вътрешни съобщения на компанията, в която предполага, че е излъгал регулаторите и показва жестока критика от неназован служител, който заявява, че склонният към катастрофи 737 MAX самолет е „проектиран от клоуни".


В пускането на редактираните съобщения в четвъртък след вътрешно проучване, Boeing призна, че някои от съобщенията са „напълно неприемливи и съдържат провокативен език". В една мисия, изпратена през 2017 г., служител критикува 737 MAX - който беше приземен в световен мащаб миналия март след поредица от фатални катастрофи - обвинявайки както неговите дизайнери, така и „надзорниците" - федералните регулатори. Той директно пише: „Този самолет е проектиран от клоуни, които от своя страна са контролирани от маймуни."


Служителят не е посочен и не е ясно какви проблеми е идентифицирал той в 737 MAX по това време.


Друго мрачно съобщение, изпратено през 2018 г., разкрива служител, който се бори с етични притеснения, казвайки на свой колега „Все още не съм бил опростен от Бог за прикриването, което направих миналата година", очевидно позоваване на взаимодействията на компанията с Федералната авиационна администрация ( FAA).


В допълнение към дефектната система за управление на полета, за която се смята, че е причинила двата катастрофи на 737 MAX, симулаторите на полета на самолета също попадат под обстрел от служители във вътрешните съобщения.


„Би ли поверил семейството си на пилот, обучен на симулатор на 737 Max? Аз не бих ", пита един служител своя колега, който просто отговаря: "Не."


В изявление, издадено заедно с документите, Boeing се извинява „на FAA, Конгреса, клиентите на нашите авиолинии и на летящата общественост за съдържанието на тези съобщения", като добавя че ще преследва „с дисциплинарни или други действия персонала, след като необходимите прегледи са завършени. "


Говорител на FAA обаче отбеляза, че документите не разкриват нови рискове за безопасността при симулаторите на 737 MAX, въпреки потенциално инкриминиращите комюникета, показващи, че служителите са скрили проблеми от агенцията.

Станете почитател на Класа