Дания да следи по-внимателно „непредсказуемите“ САЩ

Руските военни активи в Арктика сега са главно от отбранителен характер, но агресивните ходове на САЩ и НАТО може да променят това и Москва да изпрати повече сили в региона, предупреди висш датски мозъчен тръст.


"Москва все още счита стабилността в региона за ключов фактор за развитието на руска Арктика като стратегически важна ресурсна база. Затова Русия се интересува от това Арктика да остане зона на мир и сътрудничество", гласи нов доклад на Датския институт за международни изследвания (DIIS).


Но със засилващо се в региона съперничеството на суперсилите - САЩ, Русия и Китай, позицията на Вашингтон все повече предизвиква опасения, тъй като американците смятат, че Москва и Пекин трябва да бъдат „ограничени и потиснати", се казва в доклада.


DIIS, който подготвя изследвания за правителството и парламента на Дания, заяви, че Вашингтон остава ключов съюзник на Копенхаген, но признава, че не винаги е лесно да се работи с американците.
„САЩ са непредсказуеми и, както показва опитът, не са твърде чувствителни към националните и местните приоритети и интереси на приемащите страни".
Един от забележителните примери за подобна непредсказуемост бяха опитите на Доналд Тръмп да убеди Дания да продаде Гренландия на САЩ миналата година. Но датският премиер Мете Фредериксен категорично отхвърли офертата и заяви, че островът не се продава.


В момента Гренландия е дом на най-северната база на американските военновъздушни сили, въздушна база Туле. Съоръжението е домакин на американската система за ранно предупреждение за балистични ракети (BMEWS), като същевременно обработва около 3000 полета всяка година.


Мозъчният център съветва Дания и другите северни държави - Исландия, Финландия и Норвегия - внимателно да наблюдават не само регионалните дейности на Русия и Китай, но и особено на САЩ, посочва мозъчният център.
За Дания е от първостепенно значение да увеличи собствения си потенциал в Арктика, за да намали зависимостта от САЩ и НАТО, се посочва в доклада на проучванията на DIIS.

Станете почитател на Класа