Трио от галактики преобразува вселената около тях, излизайки от космическата тъмна ера

Изследователите смятат, че са открили най-отдалечената галактическа група, виждана от човечеството, и сме свидетели, как тя излиза от така наречената „космическа тъмна ера", като прекроява вселената около нея.


Триото галактики, наречено EGS77, датира от времето, когато Вселената е била едва на 680 милиона години.


Непосредствено след Големия взрив Вселената е била гъста, мътна супа, наситена с водородни атоми и почти изцяло лишена от светлина.


След 500 милиона години започва епохата на дейонизация, в която непрекъснато разрастващите се галактики започват да изгарят мъглата, разделяйки водородните атоми на мехурчета от плазма, като по този начин позволява на светлината да пътува из Космоса.


Това трио, разположено на около 13 милиарда светлинни години, току-що напуска мрака, обгърнато от три припокриващи се мехурчета от космическа плазма, които едва сега дейонизират своя ъгъл на Вселената (изчистват мъглата) и пускат светлината вътре и навън, като по този начин приключват с космическата тъмна епоха.


„EGS77 е първата галактическа група, уловена в акта на разчистване на космическата мъгла", заяви съавторът на изследването Джеймс Роудс от Центъра за космически полети Годард на НАСА.


„EGS77 е образувала голям балон, който позволява на светлината й да пътува до Земята", обясни съавторът на Витал Тилви, изследовател от Аризонския държавен университет. "В крайна сметка мехурчета като тези са нараснали около всички галактики и са запълнили междугалактическото пространство, дейонизирайки вселената и разчиствайки пътя на светлината да пътува из Космоса."

Станете почитател на Класа