Путин и Ердоган призоваха воюващите в Либия да прекратят огъня в неделя

Русия и Турция призоваха всички страни в продължаващия конфликт в Либия да обявят прекратяване на огъня, въпреки че те изглежда подкрепят противоположни страни.


След среща между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, Москва и Анкара пуснаха съвместно изявление, призовавайки всички страни в либийския конфликт да „обявят устойчиво прекратяване на огъня, подкрепено от необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети за стабилизиране на ситуацията на място и нормализиране на ежедневието в Триполи и други градове. "


Понастоящем Либия се оспорва от базираното в Триполи правителство на националното споразумение (GNA) и базираната в Тобрук Камара на представителите (HoR), която е подкрепена от Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар (LNA). По-рано Турция започна да придвижва войски към Либия.


Русия внимава да не избере страна, въпреки разговорите с Хафтар в Москва по-рано през годината. Въпреки това руското правителство разкритикува подкрепата на Турция за GNA, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в края на миналия месец, че „чуждата намеса едва ли ще помогне на ситуацията".


Анкара изключи възможността за сблъсък с Русия в Либия, като съветникът на Ердоган и главният преговарящ за ЕС Омер Челик заяви, че „такъв въпрос не стои".


Решението на Ердоган да изпрати войски накара Хафтар да обяви „джихад" на Турция, а генералът се закле да изхвърли „нашествениците" от страната си. Междувременно парламентът на Тобрук прекъсна всички дипломатически връзки с Турция и обвини премиера на GNA Файез Ал Сарадж в държавна измяна заради поканата на турските сили.


Някога богата на петрол и процъфтяваща страна, Либия остава разрушена и опустошена, след като дългогодишният лидер Муамар Кадафи беше свален и убит от бунтовническите сили през 2011 г. с подкрепата на бомбардировки от НАТО. С отстраняването на Кадафи страната се изроди в ничия земя, потънала в сблъсъци с милицията, джихадизъм и трафик на хора.
Примирието между Русия и Турция в Либия би било „много трудно да се случи". Все пак Русия и Турция продължават да се „движат" в Либия и изглежда, че и двете желаят примирието. А международните играчи следва да обърнат сериозно внимание на евентуална сделка, сключена между Москва и Анкара.

Станете почитател на Класа