Какво е на масата, когато Путин среща Ердоган

Посещението на Путин беше планирано предварително и включваше тържественото откриване на „Турски поток", газопровод, който минава под Черно море от Русия до Турция. Той също трябваше да се срещне с Ердоган в Истанбул и да обсъди ситуацията със сигурността в региона.


Ирак обаче внезапно се изстреля най-отгоре на дневния ред, след като Иран изстреля два залпа от ракети по американските бази в знак на отмъщение за удара с американски дрон, който уби генерала на Ислямската революционна гвардия Касем Солеймани на летището в Багдад миналата седмица.


С настъпването на нощта във Вашингтон изглеждаше, че нито САЩ, нито Иран не искат да ескалират нещата отвъд това, но евентуалната гореща война със сигурност е причина за безпокойство и за Москва, и за Анкара.


"Нашият регион е уморен от постоянни сблъсъци, причинени от намесата на външни сили", каза говорителят на Ердоган, Ибрахим Калин, пред репортери по-рано през седмицата, добавяйки, че Турция призова и Иран, и САЩ да "намалят напрежението."


Друга гореща тема е решението на Ердоган да се намеси в Либия. Турция се стреми да подкрепи правителството на националното споразумение (GNA) в Триполи, международно признатия режим, който е лимитиран до контрол над столицата, докато Либийската национална армия (LNA) на генерал Халифа Хафтар държи по-голямата част от страната. В отговор Хафтар обяви джихад и обеща „да прогони всички чужди нашественици".


Ердоган и Путин също не виждат изцяло съгласни по Сирия. Турският лидер е недоволен от напредването на сирийската армия в Идлиб, последната останала крепост на подкрепяните от турците „умерени бунтовници", които включват филиали на Ал Кайда. Калин каза, че Турция не вижда президента Башар Асад като "лидер, способен да поземе страната в бъдещето."


Русия, от друга страна, подкрепя правителството в Дамаск, където Путин спря за кратко изненадващо посещение във вторник. След специален военен брифинг Путин и Асад се разходиха и посетиха историческа джамия и православна катедрала.


Ще трябва внимателно да се проследи и анализира всяка дума от тази среща.

Станете почитател на Класа