Зариф: „Иранският удар бе пропорционална самозащита, няма нужда от ескалация или война“

„Ракетните удари срещу американските бази в Ирак бяха легитимни мерки за самозащита и вече приключиха, тъй като Иран няма намерение да води война или да ескалира ситуацията допълнително", заяви външният министър Джавад Зариф.


„Двата залпа от ракети, насочени към базата Ал-Асад в иракската провинция Анбар и към друго съоръжение близо до Ербил, бяха пропорционални мерки за самозащита съгласно 51 от Хартата на ООН. Ние не търсим ескалация или война, но ще се защитим от всяка агресия.", туитна външният министър на Иран Зариф в ранните часове на сряда, описвайки действието като "завършено."


Зариф отбеляза, че ударите са насочени към американската база, от която са започнали „подлите" атаки срещу ирански граждани и висши служители - позовавайки се на генерал Касем Солеймани, ръководител на Ислямската революционна гвардейска сили Куд (IRGC), убит при атака с дрон извън Багдад миналата седмица. Иран преди това заплаши САЩ с "тежко отмъщение" за смъртта на Солеймани.


Съобщава се, че ударът по Ал-Асад се е състоял в 01:20 местно време в сряда, точно когато е конвоирано тялото на Солеймани. Пореден залп от ракети последва около час по-късно.


Пентагонът заяви, че при нападенията не са убити американци. Има противоречиви доклади за възможни жертви в Ирак.


Като изпрати двата ракетни залпа, IRGC заплаши всички регионални съюзници на САЩ, че ще бъдат следваща цел, ако тяхната територия бъде използвана за последващи атаки срещу Иран.

Станете почитател на Класа