Пентагонът: „Лошо формулиран план за изтегляне от Ирак е изпратен погрешка“

Объркването царува в Пентагона след публикуването на писмо за изтегляне от Ирак, като висш генерал го описа като "грешка", а министърът на отбраната заяви, че няма планове за изтегляне на САЩ.


„Не е взето решение да напускаме Ирак. Точка!", заяви министърът на отбраната Марк Еспер пред репортери в Пентагона. Той се позова на доклади, че ръководителят на Съвместната оперативна група в Ирак, генерал Уилям Х. Зели III, е информирал иракското правителство за „подготовката за препозициониране на коалиционните сили при надлежно уважение към суверенитета на Ирак".


Междувременно председателят на Съвместния началник-щаб, генерал Марк Мили, заяви, че писмото, което Зели е изпратил, е само проект и че публикуването му е „грешка". Иракските военни обаче потвърдиха, че са го получили.


Еспер нито потвърди, нито отрече автентичността на писмото, въпреки че служителите за връзки с обществеността на армията на САЩ казаха по-рано, че е истинско. Вместо това повтори позицията, изложена по-рано от държавния секретар Майк Помпео, че „иракският народ иска САЩ да останат", и цитира нарастването на атаките от страна на ирански „въоръжени групи".


Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отхвърли изтеглянето в неделя, заплаши Ирак със санкции и каза, че САЩ няма да напуснат, докато иракчаните не си „изплатят авиобазата", изграждането на която според него струва милиарди долари.


В неделя иракският парламент прие резолюция, с която настоя правителството да откаже поканата за всички чуждестранни войски - включително ръководената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава - след убийството от миналата седмица на иранския генерал Касем Солеймани при удар с американски дрон на Международно летище Багдад.

Станете почитател на Класа