Процесът срещу Харви Уенстийн и премълчаваното с години от Холивуд

Позорният продуцент Харви Уенстийн най-накрая е съден за сексуални посегателства и изнасилване, а от Холивуд искат да знаем, че те са ужасени - въпреки че години наред тихомълком оставяха Уенстийн да насилва жени и дори да се шегува за това.


Изборът на жури за съдебния процес на Уейнстийн започна и всички погледи бяха насочени към някогашния холивудски титан, когато влезе в съда, като се опитваше да изглежда по-възрастен от своите 67 години. Над 100 жени го обвиняват в различни нива на сексуална непристойност, от нежелани аванси до изнасилвания.


Стотици повече обаче мълчаха, докато той уж преследваше тези жени, въпреки че поведението на Уенстийн беше една от най-големите „открити тайни" в бранша. Когато Уенстийн най-накрая беше обвинен в пет престъпления за сексуално посегателство и изнасилване през 2018 г. в Ню Йорк, броят на мълчалите преди това имена, които признаха, че са "чули истории" за "неподходящото" поведение на мега-продуцента, беше почти комичен. Повечето в Холивуд изразиха облекчение, че най-накрая той е привлечен към отговорност, но някои продължават да пледират незнание или дори да хвалят магната, особено актьорите, чиито кариери той е стартирал или подкрепял.


Награждаваните актьори Мерил Стрийп и Мат Деймън настояха, че не са знаели за „кастинг дивана" му, въпреки че самият Деймън беше обвинен, че е помогнал да се заглуши историята, разкриваща хищността на Уенстийн. Филмовият режисьор Майкъл Мур нарече Уенстийн „един от най-добрите хора за работа" в Холивуд през 2015 г .; две години по-късно той беше не просто шокиран от сексуалните нередности на Уенстийн, но изискваше индустрията да въведе квоти за джендър в своите бордове, за да предотврати бъдещия Уенстийн.


Разпространената осведоменост, че Уенстийн наранява жените, не попречи на никого да работи с него в разгара на кариерата му, стига тази информираност да бъде ограничена до индустрията.


Уенстийн не би могъл да действа без съгласието на тази индустрия, която все още разглеждаше концепцията за „кастинг диван" - в която сексът се обменя за роли - като нормална и приемлива част от бизнеса.


Че обвиненията срещу Уенстийн никога не се „залепват" за него, доскоро се считаше заради легендарната му способност да „извърта - или да потиска - всичко", с помощта на големия брой журналисти на неговата заплата. Известно беше също, че заплашва всеки, който се опита да го разобличи, и се хвали със способността си да направи или да прекъсне кариерата на всеки актьор. Някои жени (включително актьорът Роуз Макгоуън, една от най-гласовите му обвинителки) бяха платени по взаимна договорка, а служителите му бяха принудени да занемеят с NDA.


Едва в края на 2017 г. движението #MeToo стартира, когато Ашли Джъд и Роуз МакГоуън разказаха своите истории за Харви Уайнстийн пред New York Times, който ги публикува заедно с шепа подобни обвинения от по-малко- известни жени.


В допълнение към обвиненията от щата Ню Йорк, на Уенстийн беше повдигнато обвинение и за сексуално посегателство срещу две жени в Лос Анджелис. Продуцентът обаче обеща, че ще бъде „напълно оневинен" и ще се върне на работа, със или без #MeToo. И десетилетията мълчание на индустрията доказват, че хищническото поведение на Уенстийн не притеснява Холивуд – притеснителна е само отрицателната публичност от това поведение. Уенстийн не е единственият хищник на дивана в индустрията; той е просто най-новият, който бе хванат.

Станете почитател на Класа