Разпадът на СССР не помогна на САЩ: С какво Русия плаши американците?

Журналистите на изданието Sohu в една от своите статии коментират опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия. Китайските журналисти обръщат внимание на факта, че през последните 70 години САЩ участват в десетки военни конфликти, много от които са много неуспешни за Вашингтон.

 

 

 

 

Като правило, в резултат от тези войни, Белият дом получава военни бази, които се използват за материална и техническа поддръжка на войските на САЩ, разположени на много хиляди километри.

„Към днешна дата Съединените щати разполагат с над 700 военни бази, разпръснати в различни части на света. Американските военни постоянно се намират в Азия, Африка, Океания, Европа“, казват авторите на китайското издание.

Особено много американски бази са разположени в Близкия изток, регионът е изключително богат на нефт и газ. Според анализаторите, присъствието на американските военни в Близкия Изток се отразява изключително негативно върху ситуацията със сигурността в тази територия. Там редовно се случват различни инциденти и конфликти, по-голямата част от които са с автори от Белия дом.

Американските военни имат огромен брой чуждестранни военни бази, представителите на Пентагона присъстват в почти всички краища на Земята, които имат поне някакво стратегическо значение.

Но има място в света, където американските военни наистина искат да присъстват, но не могат да си го позволят. Това е Русия и прилежащите към тази държава региони.

„САЩ се страхуват да правят резки и дръзки маневри в непосредствена близост до Русия. Американците отвреме навреме провокират Руската Федерация с корабите на ВМС на САЩ в Черно море, но те правят това много внимателно. Вашингтон разбира, че всяко необмислено действие може да се превърне в брутален отговор от страна на Москва“, пишат китайските журналисти.

САЩ очакваха, че с разпадането на Съветския съюз ще се стигне до рязко отслабване на военния и политически потенциал на Русия, което ще позволи на Вашингтон да контролира Москва по своя преценка, но това не се случи. Първите няколко години Руската Федерация наистина преживя труден период в своята история, но през последните години страната успя да си върне загубените позиции. Американските военни не могат да диктуват на Русия условията си по начина, по който са свикнали да го правят в която и да е друга част на света.

„Американците се страхуват да ядосат Русия, защото определено няма да им хареса отговорът на Москва“, обобщават авторите от китайското издание.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа