Защо САЩ решиха да убият Сюлеймани? Защо точно сега?

Три основни фактора:

 

 

 

 

 

Влиянието на антииранските ястреби-радикали в администрацията на Тръмп.

Не е тайна, че екипът на Тръмп включва много десни републиканци от епохата на Рейгън-Буш-Чейни, които вярват само в силовото решаване на «иранския проблем». Те считат, че в отношенията с Иран трябва да бъдат не просто строги, а брутални, често да използват сила, за да сдържат иранското ръководство, което да доведе до смяна на властта в Техеран. Съдейки по всичко, американците явно се надяват, че смъртта на Касем Сюлеймани — идол и легенда — ще подкопае морала на иранците и ще ги настрои срещу режима, провокирайки народно въстание, което след това ще бъде подкрепено от Вашингтон. Влиянието на тези съветници е причината сегашната американска администрация да е „обсебена“ от въпроса за противопоставяне на Иран, което прави тази посока централна за цялата политика на Белия дом в Близкия изток.

Изборите за президент на САЩ през 2020 г .

Очевидно такъв ярък, предимно символичен жест (доколкото убийството може да бъде наречено жест) е насочен към създаването на представа, в която Доналд Тръмп се явява като борец срещу международния тероризъм и герой, който не се страхува да победи враговете си и да натисне спусъка за „изстрел“. Тази политическа сметка очевидно е насочена към повишаване на рейтинга му в навечерието на президентските избори през ноември. Само ден преди самолетния удар Тръмп официално започна кампанията си с митинг във Флорида.

Импийчмънт срещу Тръмп

Друг възможен мотив за Белия дом е опитът да се намали, дори да се ликвидира отрицателният и токсичен информационен шум около процедурата по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Конгреса. Разбира се, че един подобен въздушен удар и страховитите разговори за предстояща война с Иран ще блокират безкрайните дискусии за импийчмънт.

Нефт и оръжие

Не е тайна, че основните бенефициенти (т.е. обектите, които ще получат най-голяма изгода/печалба) на тази ситуация са американските петролни компании и оръжейните корпорации. С нарастването на конфронтацията в Близкия изток търсенето на петрол и оръжие нараства. А това е златна мина за много компании, опериращи в тези индустрии. В известен смисъл именно за това Иран «е нужен» на Щатите. Добивът на шистов нефт ги принуждава да задържат световните цени поне на 60 долара за барел, а когато те паднат, трябва да се направи нещо, за да се повишат цените. След убийството на Сюлеймани цените на петрола скочиха с цели 4%.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа