Русия изведе своите златни и валутни резерви до нови върхове

Международните резерви на Русия достигнаха 529.0 милиарда долара на 31 август, докато златният й арсенал достигна 109.5 милиарда долара, съгласно политиката на страната за отказ от доларови активи, в отговор на Американските санкции.

 

Според последните данни, публикувани този петък от Централната банка на Русия, Москва е увеличила резерва си от благородни метали с над 7,5 милиарда долара за месец. По този начин делът на златото в националните резерви е поставил нов рекорд, покачвайки се от 19.6% на 20.7%.

 

В същото време страната продължава да увеличава международните си резерви, които достигнаха максималните си нива от февруари 2013 г., след като нараснаха с около 9,2 милиарда долара или 1,8% за месец.

 

Централната банка на Русия предприе съществена промяна в политиката си през април 2018 г., когато започна драстично да се освобождава от активите си, деноминирани в американска валута в отговор на натиска от санкциите, наложени от Вашингтон.

 

За да намали допълнително зависимостта си от долара, Москва едновременно активно инвестира в злато, като миналата година стана първата страна по придобиване на благородния метал, лидерство, което поддържа и през първото тримесечие на 2019 г.

Станете почитател на Класа