Откриха в метеорит невиждан в природата минерал

През 1951 г. странно изглеждащ метеорит от 210 грама, е открит близо до Уедърбърн, отдалечен австралийски град. Откакто космическият му произход е доказан, черно-червената скала е изследвана от многобройни изследователски екипи до степен, че само около една трета от оригиналния екземпляр остава непокътнат, в геоложката колекция на музея Виктория в Австралия.


В ново проучване, ръководено от минералога от Калифорнийския технологичен институт (САЩ), Чи Ма, учените анализирали метеорита от Уедърбърн и удостоверили първия случай на естествено възникване на това, което те нарекли „Едскотит", рядка форма на минерала железен карбид, която никога досега не е била открита в природата.


Откритието на „Едскотит", наречено в чест на метеорния експерт Едуард Скот от Университета на Хаваите (САЩ), е важно, тъй като учените никога преди не са наблюдавали атомната формулировка на желязо карбидна руда, намерена в този метеорит, да се появява естествено.


Благодарение на новия анализ на Чи Ма и Алън Рубин, геофизик в Калифорнийския университет (САЩ), „едскотитът" вече е официално признат за минерал от Международната асоциация по минералогия. "Ние сме открили между 500 000 и 600 000 минерали в лабораторията, но по-малко от 6 000 са създадени от природата", каза кураторът на музея Виктория, Стюарт Милс.


Въпреки че не може да се знае със сигурност, планетарният учен Джефри Бонинг от Националния университет в Австралия предположи, че минералът може да се е образувал в затопленото ядро на древна планета.


Много отдавна тази планета може да е претърпяла някакъв колосален космически сблъсък и да е била унищожена. Фрагментите й са пътували през времето и пространството, обясни Бонинг. Милиони години по-късно едно от тези парчета случайно е кацнало в покрайнините на Уедърбърн.

Станете почитател на Класа