Нов скандал с Dior

Dior, френската къща за висша мода, предизвика вълна от критики, след като пусна реклама с участието на Джони Деп, в която промотира новия мъжки аромат Sauvage (Див) със снимки на коренни американци.


Видеото показва Деп, член на племе сиукс и актриса с коренно потекло на „автентично дълбоко пътешествие към душата на коренните американци в една свещена територия", описа Диор рекламата в Twitter, преди да изтрие всяка следа от тази кампания в социалните мрежи.


Академици, експерти и членове на местни групи успяха да видят кадрите и обвиниха Диор в расизъм и културно присвояване, започвайки с името на продукта: Див.


"За съжаление Dior смята, че това е подходящо", каза Далас Голдтуут, организатор на Американска мрежа за околната среда на коренното население на САЩ, цитиран от Гардиън. " Видеото романтизира индианците като реликви от миналото", каза той.


Модната къща заяви, че е създала концепцията и образите в сътрудничество с консултанти от местните народи, но нито кампанията, нито Деп, нито Dior не представляват коренното население, казва Адриен Кийн, писателка и член на племето Чероки.


„Струва ми се много обезпокоително, когато известните марки принуждават местните жители да избират между стереотипи и погрешни представи, или пълна невидимост", каза Кийн по отношение на рекламните решения на марки като Dior, която наскоро бе критикувана и за други противоречиви кампании като тази на Дженифър Лоурънс и мексиканското наследство.

Станете почитател на Класа