SpaceX успешно тества Starhopper - прототип на кораба, който ще отведе човек на Марс

Изпълнителният директор на американската компания SpaceX, Илън Мъск потвърди, че космическият апарат Starhopper е кацнал успешно във вторник, след като достигнал прогнозираната височина от 150 метра близо до град Браунсвил, Тексас (САЩ).

 

„Поздравления за екипа на SpaceX!", Написа Мъск в акаунта си в Twitter малко след края на излъчването на теста.


Starhopper е прототип на междупланетен кораб Starship, за многократна употреба, проектиран от SpaceX с цел транспортиране на товари и хора до Луната и Марс. Първият му полет до червената планета е планиран за 2022 година.


На 21 август излитането на Starhopper беше отменено няколко мига след стартирането на теста поради проблеми със запалването на двигателя.


Целта на кораба, който е предназначен да изпробва технологиите, необходими за космическия кораб Starship, беше да се издигне на 20 метра. „Изглежда, че трябваше да прекратим днешния тест", каза инженер Кейт Тис, която коментира излъчването на тестовете.


В средата на август се случи подобен инцидент, когато в момента, в който щеше да излети, имаше голяма експлозия и отне няколко часа, за да се потуши пожарът, който бе предизвикан от експлозията.

Станете почитател на Класа