Хиляди протестиращи в Москва

Десетки хиляди жители на Москва организираха най-големия политически протест в Русия от години с искане за свободни избори, предава Ройтерс.

Часове преди демонстрацията полицията задържа един от водещите активисти на опозицията Любов Собол, която обяви гладна стачка. Маскирани мъже претърсиха офиса й, а полицията съобщи, че разполага с информация, че тя и други активисти замислят „провокация“ на протеста в събота.

Протестиращите преминаха през метални детектори със знамена и банери в четвъртата си голяма демонстрация с искане кандидати на опозицията, които бяха изключени от участие на изборите в града идния месец, да получат разрешение да участват.

Властите в Москва разрешиха днешния протест за разлика от този миналия уикенд, когато полицията задържа над 1000 души, като в някои от случаите прибегна до насилие.

 

Десетки хиляди протестиращи в Москва поискаха свободни и честни избори*

 

Неправителствената организация „Бял брояч“ съобщи, че в протеста са участвали 40 хил. души. По данни на полицията в него са се включили 20 хил. души. В Русия не са били организирани толкова мащабни демонстрации от 2011-2013 г., когато протестиращи излязоха на улицата заради предполагаема изборна измама.

 

Резултат с изображение за протестиращи в Москва

 

Руската полиция е задържала при опозиционните протести днес 245 души, 146 от които в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на независим наблюдател. Министерството на вътрешните работи съобщи за 136 арестувани за участие в неразрешени акции, които опозиционери провели в центъра на столицата след съгласувания митинг-концерт в подкрепа на нерегистрирани кандидати за участие в изборите за местен парламент. Те са били задържани за различни правонарушения, каза пресслужбата на руското МВР, цитирана от ТАСС.

 

Резултат с изображение за протестиращи в Москва

 

Над 500 демонстранти, много от които младежи, се насочиха към сградата на президентската администрация. Те скандираха "Путин е крадец", съобщава БТА.Най-малко 20 от тези демонстранти бяха задържани от полицията, която отцепи сградата.

Преди протеста в събота маскирани полицаи претърсиха офис, използван от активистката на опозицията Собол, и я отведоха за разпит, съобщи самата тя в Twitter. „Няма да успея за протеста. Но знаете какво да правите без мен… Русия ще бъде свободна!“, заяви Собол.

Многобройните протестиращи, скрити под чадъри заради дъжда, скандираха „свобода за политическите затворници“ и „Русия ще бъде свободна“.

Някои лоялни на Кремъл политици и официални представители заявиха, че Западът стои зад протестите. Навални и най-малко седем негови съюзници в момента се намират в затвора за нарушаване на закона за протестите.

Някои от най-популярните руски музиканти заявиха, че искат да участват на протеста в събота, но властите не им разрешиха. Някои активисти на опозицията заявиха също, че планират да организират поход в центъра на Москва след демонстрацията, при който може да се стигне до сблъсъци с полицията, тъй като тя вече съобщи, че няма да толерира неприятности.

Съюзници на Навални организират протести и в други руски градове. Около 10 души са били задържани при демонстрация в Санкт Петербург. Гневът на протестиращите е предизвикан от забраната за кандидати на опозицията, някои от които работят с Навални, да участват на изборите за градски парламент в Москва.

Макар и местни, изборите са смятани за подготовка за парламентарния вот в Русия през 2021 г.

Властите твърдят, че кандидатите на опозицията не са успели да събират достатъчно подписи, за да се регистрират. Изключените кандидати обаче твърдят, че това е лъжа и настояват да участват в изборите, които вярват, че могат да спечелят.

Рейтингът на управляващата партия „Единна Русия“ е най-ниският от 2011 г. насам, а популярността на президента Владимир Путин също намалява заради недоволството от понижаването на жизнения стандарт.

Рейтингът на Путин обаче все още е доста над 60% и е по-висок в сравнение с този на много други световни лидери, а миналата година той спечели убедително нов шестгодишен мандат начело на Русия до 2024 г.

*Информацията е допълнена в 19,24 ч. с броя на задържаните участници в протеста. 

Следствието започна наказателно преследване срещу десетина души заради по думите му масово гражданско неподчинение при предишни протести. За подобно престъпление е предвиден дълъг престой в затвора. То също така започна разследване за пране на пари срещу антикорупционната фондация на критика на Кремъл Алексей Навални.

 

Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа