Защо би било трудно за Китай да атакува американски самолетоносач?

Критици на американските самолетоносачи от десетилетия предупреждават за предполагаемите рискове за тяхното оцеляване, които представя настоящата ера на точно управлявани противокорабни ракети с голям обсег на действие. Въпреки факта, че през последните години Китай е определен като най-вероятната заплаха за тези кораби, ВМС на САЩ изглеждат много по-малко притеснени отколкото тези наблюдатели, според статия за Forbes на анализатора на национална сигурност, Лорен Томпсън.


Според експерта това спокойствие е следствие от важните инвестиции на Военноморските сили в нови технологии за засилване на защитните сили на атакуващите групи на самолетоносачите, а също и от промяната в тяхната тактика да действат близо до Китай.


Въпреки че най-големите световни военни кораби може да изглеждат лесни мишени, трудностите при намирането им започват с огромните повърхности, в които те могат да се скрият в западната част на Тихия океан. Експертът припомня, че Южнокитайско море има повече от 3,5 милиона квадратни километра и е само едно от четирите морета, от които въздушните крила на самолетоносача могат да започнат атаки срещу азиатската страна.


От друга страна, „целта се движи постоянно, така че дори и китайската армия да я открие, тя вече няма да е на същото място, когато пристигнат оръжията", казва Томпсън, уточнявайки, че корабът може да бъде навсякъде на площ над 15 500 квадратни километра за 90 минути, което е най-вероятното време, което ще мине между откриването на самолетоносача и изстрелването на ракета от китайския континент.


Като цяло анализаторът подчертава "множеството препятствия, които китайските военни би трябвало да преодолеят, за да атакуват успешно американски самолетоносач ". Това са: откриването му и установяването на непрекъснат мониторинг на неговите движения, насочването на конкретни оръжия - които ще трябва да проникнат в многопластовата защита на кораба, за да достигнат целта - както и оценката дали щетите са били достатъчни, за да го деактивират.


„Ако някоя връзка в тази верига се провали, целият процес се проваля", казва авторът, като гарантира, че в допълнение американските военни ще се опитват да подкопаят „всяка стъпка от процеса".


При преглед на възможностите на Пекин за намиране на американски самолетоносач. - с радар, разположен на земята, разузнавателни спътници или пилотирани или безпилотни радарни самолети - анализаторът заключава, че всяка има своите слаби точки, така че първата жизнена стъпка - намирането на кораба, не би била лесно постижима.


При тези обстоятелства дори китайските противокорабни балистични ракети с бойни глави, способни да маневрират, не биха били от голяма полза за китайските военни, ако те първо не успеят да „намерят, проследят и прицелят самолетоносача", смята авторът на статията.


Както той обяснява, ако местоположението на целевия съд не се знае "навреме и сравнително точно", е малко вероятно "боеприпасите да достигнат целта си".

Станете почитател на Класа