Откриха в Ирландия 40 мегалитни паметника на 5000 години

Група археолози от Университетския колеж Дъблин са открили 40 нови паметника в Бру на Бойн, археологически комплекс на възраст около 5000 години, разположен в графство Мит (Ирландия), както съобщи образователната институция на своята уеб страница.


Експертите посочват, че сред откритията, чиято античност според тях варира от неолита до високото средновековие, се откроява "зрелищен" паметник, който се равнява със зората по време на зимното слънцестоене. Смята се, че този паметник датира от около 3000 г. пр.н.е. В., около двеста години по-скоро от прочутия погребален пасаж на Нюгранг, който е на няколко метра и е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство през 1993 г. Там светлината на зората осветява погребалната камера по време на зимното слънцестоене.


Изследователите са използвали мащабна геофизична система за изображения, както и дистанционни сензори, базирани на спътници, дронове и въздушни лазерни скенери, за да открият новите паметници. "През последните години тези методи променят нашето разбиране за пейзажа на Бру на Бойн", заяви Стив Дейвис, който е част от проекта.


Дейвис уточнява, че най-новите открития вероятно варират от „ранни неолитни къщи до неолитни дървени заграждения, преминавайки през погребални паметници от бронзовата епоха и някои ранно средновековни стопанства". Той обаче призна, че все още има значителни пропуски във връзка с това място, което все още се проучва.

Станете почитател на Класа