Скотланд Ярд каза, че не може да докаже участието на Кремъл в делото Скрипал

Лондонската столична полиция (Скотланд Ярд) разследва дали руският президент Владимир Путин е играл роля в отравянето на двойния агент Скрипал и дъщеря му Юлия, което се случи в британския град Солсбъри миналата година, съобщава The Guardian.


Според медиите разузнавателните агенции на Обединеното кралство смятат за „вероятно" Путин да е одобрил операцията. Скотланд Ярд обаче твърди, че няма доказателства за участието на Кремъл в случая.


Ръководителят на полицията за борба с тероризма на Обединеното кралство Нийл Басу подчерта, че разследването продължава. Той подчерта, че британската полиция не може да разчита на спекулации, а на доказателства.
"Ние сме полиция и трябва да намерим доказателствата. Много се спекулира кой носи отговорност, кой е дал заповедите. Цялата тази информация се основава на специализирани знания за Русия. Трябва да разчитаме само на доказателствата", каза Басу.


Освен това британските прокурори твърдят, че разполагат с достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения срещу руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, обвинени от британските власти в извършване на атентата.


Няколко дни след приемането на Скрипал в болница в Солсбъри, британският премиер Тереза Мей заяви, че са били отровени с нервен агент на име Новичок и че "много вероятно е руското правителство да стои зад атаката".


Правителствата на Обединеното кралство, неговите съюзници в НАТО и свързаните с тях медии, държаха руското разузнаване за отговорно за случилото се и настояха че Новичок е произведен от Москва.


Лондон обаче никога не е представил надеждни доказателства, които да доказват предполагаемата отговорност на руските власти при отравянето. Дори британската лаборатория Портън Даун, която идентифицира веществото, използвано като Новичок и като нервен агент от военен клас, не можа да определи в коя държава е произведено.


Въпреки липсата на доказателства за вината на Кремъл, обвиненията на Лондон бяха последвани от война с думи, санкции и дипломатически експулсии (САЩ и 27 други държави, включително 18 държави-членки на Европейския съюз) на руски дипломати.


Москва многократно отрича неоснователния характер на обвиненията на Лондон и липсата на доказателства. Президентът Путин заяви, че „отравянето на Скрипал, е случай на политизиран русофобски подход, то е измислено, за да ограничи развитието на Русия като възможен конкурент".


Междувременно руското външно министерство заяви, че обвиненията от британското правителство представляват опит да отвлече вниманието на британското общество от неговите вътрешни проблеми, включително от въпроса за Brexit. Москва също многократно пожела да съдейства за разследването, но Обединеното кралство отхвърли предложението.


От своя страна Петров и Боширов казаха в ексклузивно интервю за RT, че са посетили Обединеното кралство през март миналата година като туристи и отрекоха участието си в случая.

Станете почитател на Класа