Училищата в САЩ се блиндират със специално оборудване, заради риска от стрелби

Много бяха въпросите, които останаха във въздуха, след като на 20 януари 2017 г. 17-годишният Ели Серна внесе пушка в училището си в Охайо и започна да стреля там, ранявайки двама души. В допълнение към въпроса „защо", заместник-директорът, Анди Макгил се чуди дали не е пропуснал някакви улики. "Никога не съм си представял, че този човек ще е способен на това", признава той пред АП.


Това, което всички сега питат, е как да се предотвратят подобни случаи. Училищата създават екипи за оценка на опасностите, които теоретично могат да представляват предразположени към насилие ученици, подобно на друг млад мъж от Охайо, Конър Бетс, който преди няколко години, когато беше в гимназията, състави „списък на целите" и уби девет души в Дейтън.


През учебната 2017-2018 г. 43,7% от държавните училища са имали екипи за оценка на риска, а 49,3% са имали методи за анонимно съобщаване на заплахи, сочат данни на Министерството на образованието. Тези статистически данни вземат предвид опасенията, изразени от други ученици, от членове на училищната общност и дори от външни лица.


Мак Харди, директор на операциите на Националната асоциация на служителите в училищните ресурси, уверява агенцията, че тези методи "свързват данните и анализират този пъзел. Учителите имат и списък с въпроси, на които отговарят писмено. Получавате много информация, когато правите нещата правилно", добавя той.


Властите препоръчват училищата да организират екипи за оценка на риска, които включват поне един училищен служител, експерт по психични разстройства и представител на полицията.


Въпреки че всички са съгласни, че този подход е от полза, училищните служители казват, че се чувстват ограничени от законите за поверителност, липсата на ресурси и ограниченията за това, което могат да споделят, когато ученикът завърши училище.


Училищата се чувстват принудени да създават системи за оценка на заплахата, тъй като има закони и съдебни решения, които ги държат отговорни, ако възникнат инциденти с насилие, казва Стивън Брок, професор в програмата за училищна психология в Калифорнийския държавен университет.


Началникът на училищата в Северна Каролина, Дженифър Хефнър уверява, че тази година училищата ще имат за първи път екипи за оценка на риска с представители на образователния център, полицията, съветници и социални работници.


Наред с това расте оборудването на училищата със специални средства за контрол на достъпа и за наличието на оръжия.

Станете почитател на Класа