Хиляди "неразрушими" същества биха могли да живеят на Луната

Хиляди почти неразрушими малки същества биха могли да живеят на Луната в този момент, след като израелският частен лунен автомобил Beresheet падна на повърхността на нашия спътник през април.


Полезният товар на пострадалата израелска сонда включваше библиотека с големината на едно DVD, събрана от Фондация Arch Mission, която съдържа големи количества информация за знанията на човечеството, проби от човешка ДНК, както и хиляди дехидратирани тардигради, т.е. микроорганизми, известни още като водни мечки, които са най-устойчиви на Земята при екстремни условия.


"По ирония на съдбата, нашият полезен товар може да е единственото, което е оцеляло след тази мисия", заяви Нова Спивак, основател на фондацията Arch Mission - нестопанска организация, която се стреми да създаде "резервно копие на нашата планета ".


В разговор пред сайта Wired, Спивак обясни, че след анализиране на траекторията на космическия кораб и състава на лунната библиотека, те с голяма степен на сигурност вярват, че полезният товар е оцелял след аварията, почти или напълно непокътнат.


Водните мечки са в състояние да оцелеят във вакуум или в условия на екстремно налягане и температура. В допълнение, те могат да преодолеят състоянията на криптобиозата - спирането на метаболитните процеси - както и да устоят до десет години, без да получават вода.


Фондацията обаче подчерта чрез своя акаунт в Twitter, че тези животни „не могат да се движат или да се възпроизвеждат на Луната", така че ще останат летаргични и без активност, докато не бъдат преместени на място с „подходяща атмосфера" и след това рехидратирани, за да бъдат реанимирани.

Станете почитател на Класа