Захарова: Посолството на САЩ е съпричастно към незаконните протести в Москва

Москва ще изпрати официално обръщение към американската и германска страни по повод намесата на техни дипломатически сътрудници и държавни СМИ във вътрешните работи на Русия, заяви официалният представител на МВнР Мария Захарова.

Тя уточни, че става дума за информирането за незаконните акции на 3 август в Москва.

«Всички материали ще ги изпратим по официален път до посолството на САЩ в Москва и не само до посолството», цитира думите й ТАСС.

 

 

В ефира на програма «Неделна вечер с Владимир Соловьов» по телевизионния канал «Россия 1» Захарова отбеляза, че ръководството на САЩ ще бъде твърде много изненадано от факта на намеса на техните дипломати във вътрешните работи на Русия.

Официалният представител на руското външно министерство припомни също за многобройните искания на САЩ спрямо Русия да «прекрати намесата» във вътрешните работи.

Захарова подчерта, че американското посолство в Русия е било активно въвлечено в «съботните разходки» в Москва. Дипломатическото представителство е публикувало маршрута на т.нар. разходка, която трябвало да бъде извършена в събота от участниците в незаконната акция.

«По пунктове, просто по минути бе показан маршрутът: в колко започва той , в колко завършва и т.н.», добави Захарова.

Захарова подчерта, че 90 % от публикуваната от посолството на САЩ информация е била призив към хората да участват в незаконното публично мероприятие.

Тя отбеляза още активната дейност на прессекретаря на американското посолство.

«Вие само компрометирате хората, които излизат на улицата и казват, че мислят за бъдещето на Русия, вие ги злепоставяте», отбеляза Захарова, обръщайки се към сътрудниците на американското посолство.

Според нея, опитите за намеса във вътрешните работи на Русия са били предприети не само от дипломатическите сътрудници на западни държави, но също и от редица СМИ, в това число от германския телевизионен канал Deutsche Welle.

Захарова нарече «феноменален гаф» публикацията на този канал на руски език с призив московчани да излизат на протестна акция.

«За съжаление, принудени сме да информираме германската страна — още повече, че става дума за канал, който има държавно финансиране — за нашата загриженост и да предприемем практически стъпки», завърши дипломатът.

В събота, 3 август, в центъра на Москва се проведе несъгласувана акция на протест, в която, според данни от МВнР, са участвали 1500 човека. За нарушение на обществения ред са били задържани около 600 човека.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че организаторите на незаконните протести са искали да вмъкнат участниците в акцията в безредици.

 

 

Петя Паликрушева, News Front

 

Станете почитател на Класа