Френският "летящ войник" успя да пресече Ламанша за 20 минути

Тази неделя френският пилот и изобретател Франки Сапата успя да извърши подвиг, пресичайки Ламанша на „летящ борд", само 10 дни след първия си неуспешен опит.


Сапата, бивш шампион по водни ски, излетя от град Сагат, в департамента Пасо де Кале, Северна Франция, и завърши пътуване на дистанция 35 километра, за да кацне в залива на Сейнт Маргарет де Довър, от британската страна на канала.


Тъй като летящата дъска има обхват на полет от 10 минути, той трябваше да спре по средата на пътя на кораб във френски води, за да се зареди с гориво. Пътуването приключи за 20 минути.


"Всичко мина добре! Дори и най-сложното нещо - зареждането с гориво. По-късно видях Англия да се приближава и се опитах да се наслаждавам, за да не мисля за болката. Краката ми горяха!", каза Сапата пред пресата "Последните 5 километра ми доставиха лудо удоволствие", каза той възторжено.


„Летящият войник" - както му е вече прякорът му - беше ескортиран от три хеликоптера, докато летеше на височина от 15 до 20 метра над морето с летящия си борд, задвижван от пет турбореактивни двигателя. Беше уточнено, че той е достигнал скорост от 160 до 170 километра в час по време на по-голямата част от пътуването, според индикатора за скорост, който е бил инсталиран в каската му.


На 25 юли Сапата се опита да премине пролива, но падна във водата, след като леко удари платформата на кораба, където направи техническа спирка.
Преди това пилотът обиколи Елисейските полета, качен на борда си, по време на традиционния парад на френската армия по случай националния празник на страната.

Станете почитател на Класа