Италианските банки-зомбита заплашват финансовата система в Европа

  • Европейският съюз (ЕС) е нащрек заради банковата криза в Италия, поради която разреши на правителството да предостави държавни гаранции за 150 милиарда евро за тази година, с възможност за увеличаване на тази сума. По този начин, се прави опит да се избегне ситуацията на тези зомби-банки да се разпространи в останалата част на континента.

    Заявявайки, че "целият банков пазар е под натиск," председателят на Societe Generale, Лоренцо Бини Смаги, припомни, че бяха приети "правила за обществените пари, които трябва да се оценяват в един пазар, на който има потенциална криза" публикува портал Bloomberg.

    Според правилата на ЕС, обществените средства не могат да бъдат предназначени за решаване на финансовите проблеми на банките. Въпреки това Европейската комисия, упълномощи Италия да предостави гаранции, за да се поддържа ликвидността.

    Въпреки това, ако не се изпълни тази мярка, няколко италиански банки може да фалират, с произтичащите от това загуби за вложителите. Положението на италианските банки се влошава от началото на тази година, когато капитализацията им е спаднала с между 50 и 70%.

    "Италианските банки са станали зомбита, които са в състояние да оцелеят само с помощта на правителството," заяви заместник-председателят на International Finance Center, Станислав Вернер, като добави, че, ако това се случи, цялата финансова система в тази страна ще се срине и кризата ще плъзне из останалата част на Европа.

Станете почитател на Класа