Защо САЩ искат сухопътна операция в Сирия?

  • Експерти свързват наземните операции в Сирия, за началото на която заяви в петък шефът на Пентагона Аштън Картър, с успешните действия на руската авиация и войските на сирийския президент Башар Асад. Сирийският фронт преминава през някои основни промени. Армейски единици, подкрепени от авиацията се доближават до град Ракка, който шефът на Пентагона описа като една от възможните дестинации за операцията на САЩ.
  • "САЩ не иска да допуснат високия престиж на Русия" Така че, защо точно сега САЩ решиха да проведат сухопътна операция в Сирия? Президентът на Академията на Русия за геополитически проблеми Леонид Ивашов каза в интервю "Американците не искат да загубят всичко, и, разбира се, не искат да допуснат високия престиж на Русия, те искат да участват." Но експертът подчерта, че действията на САЩ биха могли да успеят само при съвместни действия с руските войски и силите на Сирия.


    Противоречиви изявления. Трябва да се отбележи, че по-рано, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Вашингтон няма да участва в нова пълномащабна война в Сирия и Ирак. Така, по време на речта си на 7 декември, Обама заяви, че това би довело "до смъртта на хиляди войници и оскъдица на ресурси". В петък пък, Аштън Картър обяви, че международната коалиция ще използва сухопътни сили в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. "Правим много, защото трябва да правим много, ние трябва да победим ислямската държава".

Станете почитател на Класа