Путин обвини Ленин за падането на СССР

  • Руският президент Владимир Путин се изрази критично за резултатите от политическата дейност и революционните идеи на лидера на болшевиките, Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин. Според руския президент, действията на Ленин са довели до разрушаването на страната, съобщава Интерфакс.

    Изявленията бяха направени на заседание на президентския съвет за наука и образование, по време на дискусия с директора на Институт „Курчатов“ Михаил Ковалчук.

    В контекста на дискусията по един стих на руския поет Борис Пастернак, в който Ленин е споменат като човек, който може да "контролира потока на мисълта и затова успя да контролира страната", Владимир Путин изрази критичния си възглед за лидера на пролетариата.

    "Управление на потока на мисълта е добро, но тази мисъл трябва да донесе верния резултат, а не както е направил Владимир Илич. Защото като резултат, неговото мислене доведе до падането на Съветския съюз. Имаше много грешни идеи: създаването на националните автономии, и така нататък. Те поставиха бомба под сградата, наречена Русия и тя най-накрая експлодира ", каза руският президент.

Станете почитател на Класа