Европа е на път да се срине най-малко 5 пъти

  • Джордж Сорос в интервю за The New York Review Books предупреждава, че" Европа е на ръба на колапса." Известният инвеститор счита, че Европейският съюз е в риск от срив не само от една криза, а "от пет или шест", сред които са проблемът с бежанците, кризата в Гърция, евентуалното напускане на Великобритания от ЕС и други предизвикателства. Сорос изрази възмущението си от политиката за бежанците в Европа, която, според него, е превърнала ситуацията от "управляема криза" в "остра политическа криза".

    "Благодарение на гръцката криза, европейските власти научиха изкуството да излизат от една криза, влизайки в друга.“ Той предупреди, че съществува заплаха за свободата на движение на капитали в Европа, аргументирайки се с примера на Гърция. "Когато кризата бе в острата си фаза и Янис Варуфакис бе министър на финансите, бяха обсъдени няколко варианта - от създаването на паралелна валута на изолацията до връщане към драхмата“ спомня си той.

    Обсъждайки отслабването на доверието, Джордж Сорос изрази загриженост за Великобритания и заяви, че е против референдума за напускане на ЕС. Той посочи, че , Goldman Sachs създаде специален фонд за подкрепа на силите, които се опитват да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС и структурите на Джордж Сорос правят точно същото.

Станете почитател на Класа