Заподозряха съществуването на паралелна вселена, където времето тече назад

  • Американски учени са предположили съществуването на алтернативна вселена, създадена като нашата по време на Големия взрив, където стрелките, отчитащи времето биха могли да се движат в обратна посока. В този случай нашето известно минало съществува в близкото бъдеще на непознатия свят, съобщава "Quartz".

  • Първият модел, публикуван преди година в списание Physical Review Letters , твърди, че едно от основните следствия от теорията на гравитацията на Нютон създава условия времето да се движи в определена посока, когато гравитацията създава точка, където разстоянието между частиците е минимално.

    Днес двама американски физици, Шон Каръл от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и Алън Гът, от Технологичния институт в Масачузетс, са създали подобен, но по-опростен модел, който не се основава на гравитацията или частиците в затворена система, а на понятието ентропия (физична величина, която позволява определяне частта от енергията, която не може да се използва за извършването на работа), така че тя се прилага за частици в необятното пространство.

    Според техния модел, отделните частици, всяка имаща рандомизирана скорост, накрая произвеждат спонтанно време. При тези условия, половината от частиците се простират до краищата на облака, увеличавайки ентропията, докато другата половина се движат към центъра, намалявайки ентропията.

    Учените, междувременно, признаха, че теорията все още далеч не е перфектна и че не определя ясно посоката на растежа на ентропията и белезите на времето в началните етапи.

Станете почитател на Класа