Мексико се е споразумяло за екстрадиция на „Chapo " в САЩ още преди бягството

Във вторник се разбра, че решението за екстрадиране на наркобарона Хоакин "Ел Chapo" Гузман в САЩ, е било взето от президента Енрике Пеня Нието, още преди второто му бягство от затвора с максимална сигурност.
В интервю, публикувано във вестник El Universal, главният прокурор на Мексико, Арели Гомес разкри, че " от април миналата година е взето решение за екстрадиция, отговарящо на правните процеси." По отношение на причините за изпращане на "El Chapo" в САЩ, Гомес обясни, че това отговаря на условията на споразумението за екстрадиция, подписано от двете страни и заяви "то трябва да се тълкува като послание за международното сътрудничество в борбата с престъпността." Също подчерта, че решението не е било взето заради загрижеността на Мексико от ново възможно негово бягство, тъй като е било договорено още преди това. "Правителството на САЩ е много възмутено от това лице, от вредата, нанесена на младежта и на собствената му страна", добави той.
Прокурорът заяви “САЩ не са участвали в залавянето на наркобарона. Този път беше работа на мексиканското правителство, на кабинета за сигурност", каза Гомес.

Станете почитател на Класа