Терористична атака по университет в Пакистан

19 души са убити, а 17 са ранени сред въоръженото нападение и експлозиите в университета в град Чарсада, Пакистан. Престрелката между силите за сигурност и нападателите е продължила повече от 6 часа, 4 от атентаторите са убити, съобщава Би Би Си.Командир на пакистанските талибани заяви, че нападението е тяхно дело, но официалният им говорител отрече тази информация.

„Мотивирани сме и сме решителни в ангажимента си да изметем заплахата от тероризъм в нашата родина”, заяви министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф.

Около 9.30 ч. сутринта местно време нападателите се покачили по задната стена на университета и се промъкнали вътре под прикритието на мъглата. Чували се изстрели и експлозии докато охраната се съпротивлявала на агресорите.

Студентите и персоналът се разбягали и опитали да намерят укритие по тоалетните и изпитните зали. Един от студентите разказа пред телевизия, че е бил в час, когато чул изстрелите. „Видяхме трима терористи, които крещяха: „Бог е велик” и се втурнаха по стълбите към нашия факултет”, каза той. „Един студент скочи от класната стая през прозореца. Не го видяхме да се изправя”, добави той.

Друг разкри, че преподавател по химия го е посъветвал да не напуска сградата докато се чуват изстрелите. „Той държеше пистолет в ръката си. След видях как един куршум го поразява. Видях, че двама бойци стрелят. Избягах вътре и след това успях да се спася като прескочих над задната стена”, разказа той.

Повечето от жертвите са мъже-студенти. Те са убити с изстрел в главата или гърдите. 17 души са ранени. Поне един от убитите е охранител.

След края на атаката в университета и общежитието се виждали локви кръв. Появиха се кадри с обгорени трупове, за които се смята, че са на двама от нападателите.

Талибанският командир Умар Мансур заяви пред медиите, че атаката е в отговор на военната офанзива срещу техни територии. По думите му, извършени са 4 самоубийствени атентата. По-късно говорителят на групировката Мухамад Курасан каза пред Би Би Си, че талибаните не са замесени. Той осъди нападението като „неислямско”.

Атаката по университета се случва на фона на ново ескалиране на насилието в Пакистан след сравнително мирно затишие в продължение на една година. Смята се, че спокойният период е следствие на мащабната военна операция, проведена във Вазиристан през 2014 година, когато бяха унищожени множество скривалища на ислямистите.

Нападението в университета напомня на най-кървавото нападение, което страната преживя – над училището в Пешавар през декември 2014 година, в което загинаха 150 души, предимно ученици. Жертвите този път са значително по-малки, благодарение на бързата намеса на полицията, както и на факта, че повечето от студентите и преподавателите не били пристигнали в университета, когато била открита стрелбата.



Освен това учебното заведение имало свой собствен екип от добре обучени охранители, които първи влезли в схватка с терористите.

 

БЛИЦ

Станете почитател на Класа