Ще потопи ли иранският петрол световната икономика?

  • Въпреки че вдигането на санкциите, наложени на Иран е бил дългоочакван пробив за международната общност, в икономическата област тази стъпка е генерирала значително безпокойство на петролните пазари, които и без това са в дълбока криза.
    В деня преди обявяването, в отговор на бъдещото навлизане на иранския петрол на вече наситените пазари, цената на петрола падна до $ 30 за барел за първи път от 12 години насам. Въпреки това, докато някои анализатори твърдят, че цените ще бъдат намалени още с иранския износ, други казват, че сегашните цифри вече отразяват увеличението на износа от Иран, седми по големина производител на суров петрол в света Очакването, че Техеран ще възобнови износа на петрол през следващите месеци е ключов фактор при продажбата на петрол, който тази година спадна с 20%, след като загуби още 30% през 2015 г., пише The Wall Street Journal.
    Представителят на Иран в ОПЕК, Мехди Асали, заяви, "ние не намаляваме нашите планове, след като санкциите се вдигнат ще увеличим производството си с 500,000 барела на ден, и скоро след това, с още 500,000 барела."
    Все пак, това съобщение противоречи предишните коментари на други ирански официални лица, които са заявили, че няма да наводнят пазара във време на свръхпредлагане и при такива ниски цени.
  • Междувременно, Иран е разработил бюджета си за тази фискална година, очаквайки, че петролът ще струва между 35 и 40 долара за барел. "Цените на петрола ще варират между 35 и 50 долара, така че Иран не е притеснен за падане приходите от петрола", каза Асали в края на 2015 г..

Станете почитател на Класа