Нил: проект за язовир отприщва конфликти за вода

Проектът за изграждане на най-голямата водноелектрическа централа в Африка изостри конфликта за вода между Египет, Етиопия и Судан. Целта на бъдещия язовир в Етиопия е да помогне на тази страна да се справи с недостига на електроенергия и да използва водните ресурси по-ефективно, съобщава британското списание The Economist.

Но това, което е добро за Етиопия, е лошо за Египет, за който Нил е основният източник на водоснабдяване в продължение на векове. В момента египетският народ има по-малко вода на глава от населението, отколкото преди няколко десетилетия, поради увеличаване на населението. Кайро се опасява, че язовирът, който ще блокираха речния поток, ще създаде още по-голям недостиг.

През март 2015 египетския президент и лидерите на Етиопия и Судан подписаха декларация в подкрепа на изграждането на язовира, с уговорката, че проектът няма да доведе до "значителни щети" за страните от ниската част. По-късно, всички се споразумяха да се възложи проучване как проектът ще се отрази на цената на водата, икономиката и екологията на региона, което никога не е извършено. Египтяните подозират, че етиопците са забавили това изискване, докато се изгради язовира, така че да не може да се промени нищо. Етиопия, която финансира този проект на стойност 4.8 милиарда долара, се интересува от пускането на язовира възможно най-скоро.

Судан, който в началото подкрепи Египет, е променил решението си след оценка на ползите от този проект. Тази страна не само ще получава част от електроенергията, произведена от новата водноелектрическа централа, но язовирът ще помогне за предотвратяване на наводнения в крайбрежните райони.

Съдбата на проекта ще зависи от това дали трите страни са готови да направят отстъпки, като изявлението относно изграждането на язовира, подписано миналата година, не изключва нови конфликти на интереси.

Станете почитател на Класа