Русия се движи към глобално господство на пазара на платина

Бързият напредък на последния руски проект за добив на платина в Зимбабве може да промени световния пазар на метала, според уебсайта Oil Price. В национален план Русия контролира 30 процента от световното производство на платина и паладий, а мините в африканската държава представляват четвъртият по големина източник на тези метали.
Руските власти са потвърдили по местните медии в Зимбабве, че бързо напредва една от най-големите разработки на минерали на континента, пише порталът. Заместник-министърът на промишлеността и търговията на Русия, георгий Каламанов обяви, че нова комплекс за платина на стойност 3,000 милиона долара се строи по план.

В същото време, заместник-министърът отбеляза, че първата част от проекта, който включва мини и съоръжения за преработка, е само "първата стъпка" за Русия. Вторият етап ще започне март 2016 и ще включва две нови подземни мини и втори завод за преработка.

Възможните последици от проекта, който Русия, обяви преди една година, са много важни за световни пазари и "руският контрол в африканска страна може да създаде абсолютна доминация на пазара. Това, което се случва, може да се промени световния пазар на платина и промените идват много бързо ", публикува Oil Price.

Пресата в Зимбабве казва, че руските власти също са заинтересовани в изпълнението на проекти за злато и диаманти.

Станете почитател на Класа