Кофеинът наистина ли активира мозъка? Учените смятат, че не

В продължение на година и половина, всеки вторник и четвъртък американски психолог започва деня със сканиране на мозъка си с ядрено-магнитен резонанс, което превръща сивото му вещество в най-изследваното на света. Най-изненадващото откритие от експеримента бе реакцията на мозъка на кофеина.

Както се съобщава от интернет страницата на Университета в Станфорд, професор Ръсел Полдрак се ангажирал с това изследване в дългосрочен план, защото искал да знае повече за начините, по които комуникират различните части на мозъка, организация, известна като "конектома", и как това поведение се променя с течение на времето. Изследователят намерил силна корелация между мозъчната активност и промени в експресията на различни генни семейства.

За да подсили резултатите, Полдрак във вторник оставал на гладно и давал кръв за анализ, за да се установи връзка между мозъчната функция и генната експресия и да се покаже как мозъкът се реорганизира под влияние на кафето.

Във вторник, когато той не е пил сутрешната си чаша кафе, възможностите за свързване в рамките на мозъка му им е била много по-различна от тази, след консумация на кофеин. Ученият казва, че никога досега не е наблюдавано това влияние. По-специално, връзката между двигателна / соматосензорна мрежа, която произвежда стимулни модалности като допир, температура, проприоцепция (положение на тялото) и ноцицепция (болка) и системите, отговорни за виждането, се повишавали значително без кофеин.

"Това беше напълно неочаквано, но това показва, че приемът на кофеин радикално променя свързаността на мозъка. Но не както досега сме свикнали да мислим", казва Полдрак.

Станете почитател на Класа