Разделение на финансовия свят: доларовата група срещу група BRICS

Чрез налагането на нови правила за заеми от МВФ, САЩ обявиха икономическа война срещу държавите, които не използват щатския долар във външната си търговия и чиито валути не се основават на долара, каза анализатор от Уолстрийт Майкъл Хъдсън.

Бордът на директорите на МВФ одобри реформа, която позволява да се дава кредит на длъжници в случай на неизпълнение на плащанията по държавния дълг. Това ще позволи Украйна да получи средства за подкрепа, дори и ако не плати дълга си към Русия, в размер на 3,000 млн долара.

"Това наистина се превърна в част от Студената война", коментира анализатоът Майкъл Хъдсън.

По негово мнение, "МВФ сега казва:" Ние ще следваме нашите правила и ще действаме само от името на държавите от доларовата зона. Страните, които имат дългове в щатски долари и сателитни валути, като еврото, ще трябва да плащат. Но ако те имат дългове към Русия, Китай, Иран, или която и да е страна, която не е в тази орбита и не плащат - нищо не се случва, ние ще им заемем пари, САЩ ще им заеме пари, МВФ ще им заеме пари. Сега може да се раздели света на две групи валути: долар и групата BRICS ".
"Това е по същество деклариране на за икономическа война от САЩ срещу всички държави, които не използват щатския долар във външната си търговия и не базират собствената си национална валута на долара, както го прави еврото" каза експертът.

Станете почитател на Класа